23.2.2021. 10:09
1
CIGRE BiH - Oporavak na tržištu električne energije
Tržište električne energije na početku ove godine pokazuje tendenciju oporavka nakon što je u 2020. pretrpjelo udare, izazvane posljedicama pandemije na proizvodnju i potrošnju.
Ukoliko se taj trend nastavi i u narednim mjesecima to bi, kako je za Fenu rekao predsjednik  Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) Edhem Bičakčić, značajno doprinijelo uspješnom funkcionisanju i ekonomskom jačanju elektroenergetskog sektora.

Bosna i Hercegovina je u 2020. godini izvezla električne energije 7,3 TWh, što je povećanje od 12 posto u odnosu na 2019. godinu. U finansijskom pogledu izvoz električne energije u 2020. godini je iznosio 497 miliona KM, što je 13,5 posto manje nego u 2019. godini. Prosječna izvozna cijena električne energije je iznosila 68 KM/MWh, što je za 23 procenta niža cijena nego u 2019. godini.

U prošloj godini uvezli smo 3,3 TWh, što je povećanje od 17 posto u odnosu na 2019. godinu. Uvoz električne energije u 2020. godini iznosio je 96 miliona KM, što predstavlja pad od 64,5 procenata u odnosu na 2019. Prosječna uvozna cijena u prošloj godini bila je 29 KM/MWh, što je pad prosječne cijene od 64 posto u odnosu na 2019. godinu.

Pad izvoznih cijena električne energije, posebno u drugom polugodištu 2020. godine posljedica je smanjenje potrošnje usljed Covid-19. Pad uvoznih cijena je posljedica viškova električne energije usljed nemogućnosti njenog plasmana iz solarnih i vjetroelektrana u širem okruženju.

- Bosna i Hercegovina je tokom prošle godine imala pozitivan proizvodni bilans od četiri TWh, čemu su značajan doprinos dali nezavisni proizvođači električne energije – kazao je Bičakčić za Fenu uoči sutrašnje sjednice Upravnog odbora ove strukovne organizacije.


(Fena)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.