20.10.2021. 21:31
0
Stopa inflacije u Kanadi dosegla najveću razinu u posljednjih 18 godina
Potrošačke cijene u Kanadi porasle su u septembru najbržim tempom u posljednjih 18 godina, dok se zemlja bori s problemima globalnog lanca opskrbe.

Godišnja stopa inflacije povećana je na 4,4 posto, u odnosu 4,1 posto u augustu, što je najviše od februara 2003. godine, piše BBC.

Troškovi prijevoza, stanovanja i hrane skočili su, objavila je službena državna statistička agencija.

Kanadska centralna banka, koja se sastaje sljedeće sedmice kako bi odlučila hoće li povisiti kamatne stope, prati trend.

Poput mnogih zemalja, Kanada je doživjela inflaciju - stopu rasta potrošačkih cijena otkako se kanadska privreda ponovo otvorila nakon restrikcija koje su bile na snazi zbog koronavirusa.

Kombinacija rastuće potražnje potrošača, problema s globalnim lancem opskrbe, nestašice proizvoda i rastućih cijena nafte povećavaju troškove života od najnižih vrijednosti iz doba pandemije.

Prema statistikama Kanade, benzin je bio najveći razlog inflacije prošlog mjeseca, a cijene na benzinskim stanicama su porasle za 32,8 posto u odnosu na septembar 2020.

Cijene hrane također su porasle 3,9 posto u prošloj godini, dok je cijena mesa porasla za 9,5 posto. U međuvremenu su troškovi stanovanja porasli za 4,8 posto.

Prošle sedmice guverner Banke Kanade rekao da zastoji u opskrbnom lancu znače da će inflaciji trebati više vremena da se spusti nego što se očekivalo na početku.

(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.