13.8.2022. 12:38
2
MMF dao Ukrajini kredit od 5 milijardi dolara. Dogovaraju još dva od 15 i 20 milijardi
Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Novo MMF-ovo finansiranje poslužit će za otprilike 18 mjeseci kao sidro, dok se ne dogovori veći finansijski paket, vrijedan između 15 i 20 milijardi dolara, koji bi trebao pomoći Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom, izjavio je savjetnik Oleg Ustenko.

Prije dvije sedmice ukrajinski guverner Kirilo Ševčenko kazao je za Reuters da traže od MMF-a i do 20 milijardi dolara vrijedan zajam za razdoblje od dvije do tri godine. Tako velik zahtjev izazvao je intenzivne rasprave unutar MMF-a jer bi za sobom mogao pokrenuti i pitanja o održivosti ukrajinskog duga.

“Program MMF-a od 5 milijardi dolara bio bi u skladu s ranijim razinama finansiranja i mogao bi biti katalizator za finansiranje iz drugih izvora, uključujući EU, SAD i druge zemlje”, izjavio je Ustenko.

Prijašnji program MMF-ova finansiranja Ukrajine bio je otkazan u martu, a umjesto toga ta je međunarodna finansijska institucija odobrila toj zemlji 1.4 milijarde dolara hitnog zajma s tek nekoliko uvjeta u prvim sedmicama ruske invazije.


U međuvremenu u petak su dvije globalne rejting agencije – Standard and Poor's i Fitch – snizile rejting za inozemno zaduživanje Ukrajine, poručivši kako restrukturiranje duga te zemlje smatraju problematičnim.

Ranije ove sedmice, naime, ukrajinski inozemni kreditori ispunili su zahtjev te zemlje za dvogodišnjim zamrzavanjem otplate gotovo 20 milijardi dolara vrijednih obveznica, čime je ta zemlja izbjegla neuredan bankrot.

“S obzirom na to da objavljene uvjete restrukturiranja, i u skladu s našim kriterijima, smatramo tu transakciju problematičnom i jednakom neispunjavanju kreditnih obveza”, naveli su iz S&P-a. Fitch je snizio dugoročni kreditni rejting Ukrajine sa “C” na “RD”.

Ukrajinu zbog ruske invazije ove godine očekuje ekonomski pad od 35 do 40 posto, a mjesečno joj u državnoj blagajni nedostaje pet milijardi dolara. Ustenko je kazao kako se Ukrajina nada da će pregovori s MMF-om o novom zajmu, vrijednom do 20 milijardi dolara, biti brzi i da će preliminarni dogovor biti postignut prije nego što istekne moratorij na plaćanje obveznica inozemnim investitorima.
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.