15.2.2024. 22:13
0
Otkriveno ko je kupio dionice u sarajevskom gigantu namjenske industrije u iznosu od 300.000 KM
Na Sarajevskoj berzi je 7. februara obavljen prilično veliki promet dionicama kompanije Pretis Vogošća, u iznosu od skoro 300.000 KM.

Promet je obavljen sa 35.000 dionica po prosječnoj cijeni od 8,32 KM, ukupne vrijednosti  291.160 KM.

Udio kojim je trgovano predstavlja 0,82 posto dionica Pretisa. Nije objavljeno ko je kupio a ko prodao dionice.

Pretis je jedna od najstarijih i najvažnijih kompanija vojne industrije u Bosni i Hercegovini, koja je u posljednje vrijeme ponovo u velikom usponu. Kompanija je od velike strateške važnosti za našu državu.

BiznisInfo.ba saznaje da je dionice kupila Enisa Babić koja je time ušla u top 10 dioničara Pretisa. Babić prije ove transakcije nije bila dioničar kompanije.

Dionice su prodali neki investicioni fondovi, blago smanjujući svoj udio. Ostaje da se vidi kakve su ambicije Babić i da li će nastaviti kupovati dionice ove firme.

Većinski vlasnik Pretisa je Federacija BiH sa 51 posto dionica. Ostali veći dioničari su uglavnom investicioni fondovi, a fizička lica su manji dioničari. Ukupno ima 99 dioničara.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.