18.2.2024. 10:50
0
Pekari u RS-u poskupili sve svoje proizvode za 10 posto
Jedna od negativnih posljedica povećanja minimalne plaće u RS na 900 maraka je poskupljenje pekarskih proizvoda. Poslodavci najavljuju nova poskupljenja robe, zanatskih usluga i komunalija.

Premijer RS odgovara da su poskupljenja neopravdana i da će biti brutalno kontrolisani, piše BHRT.

Pekari u RS digli su cijene za 10 posto. Pita i jogurt od pet maraka nisu više doručak za svačiji džep. Premijer RS ogorčen je na poslodavce što rast cijena pravdaju rastom minimalca. Ne može se desiti, kaže premijer, da su mlijeko i hljeb jeftiniji u Italiji nego u RS u kojoj su manje plaće. Podsjeća da Vlada pomaže poslodavce sa 420 miliona maraka godišnje. Zbog toga je naredio Inspektoratu - brutalne kontrole.

- Imam osjećaj da pojedinci koriste situaciju i enormno se bogate i tome ćemo stati u kraj. Podizanje minimalca je u pravcu suzbijanja sive zone, plavih, crvenih i bijelih koverti. Ti su najveći glas podigli i ti se najviše bune - ističe premijer RS Radovan Višković.

Poslodavci odgovaraju da nisu kriminalci da im se prijeti brutalnim kontrolama. U završnim računima se, kažu, vidi da li ostvaruju ekstra dobit. Ističu da je neminovan rast roba za 10 posto, komunalija 30 posto i zanatskih usluga do 50 posto.

(Sead M.)

RSCijene
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.