19.12.2022. 15:30
0
Hrvati i Thompson: Svijet nije nijem
FOTO: story.hr
Društvene mreže ali i portali u našoj zemlji i u regionu bruje o jednom stvari, o Hrvatima i njihovim proslavama.

Prije svega prisjetit ćemo se nekoliko članaka o odnosu"sarajevske čaršije" prema Hrvatima, tobože. 

Kako je Thompson demaskirao sarajevsku mržnju prema Hrvatima (30.07.2021.) 

Održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mostaru u znak podrške hercegbosanskoj šestorci koja u Haagu čeka izricanje drugostupanjske presude za ratne zločine iskorišten je kao nova prigoda da nam bošnjačka javnost pokaže što misli o Hrvatima i kako na njih gleda.

Tako smo posljednjih nekoliko dana zasuti priopćenjima i reagiranjima bošnjačkih političkih stranaka, nevladinih organizacija, predstavnika tzv. građanskog društva i sl. u kojima se traži zabrana održavanja i koncerta spomenutog pjevača.

Dvije su glavne skupine razloga zbog kojih se traži zabrana: Thompson je fašistički pjevač; Hercegbosna je fašistička tvorevina.

To su dvije tako jadne i prozirne laži da ne zaslužuju više od jednog retka objašnjenja: niti je Thompson fašist (čovjek je domoljub), niti je Herceg Bosna fašistička tvorevina (riječ o privremenom hrvatskom entitetu kojim su se bh. Hrvati spasili od pogroma u ratu).

No, to je samo koprena koja je navučena na zapravo duboku mržnju prema Hrvatima i činjenici da uopće žive u BiH.

Osobno smatram da je Marko Perković Thompson jedan bezvezan glazbenik koji je dobro shvatio gdje živi i od čega se dobro može zaraditi: malo se umotati u hrvatsku zastavu, često spominjati Boga, domovinu, obitelj, Domovinski rat, čast, ponos, svetinje… sve to uglazbiti u solidnom rock stilu, uz dobru promociju i raskošnu organizaciju koncerta privući mase i stvar je riješena; para dobra, a posao lak.

Koketiranje Marka Perkovića s ustaštvom nije ništa ni neobično ni novo. U vrijeme rata i mnogo važniji i nevažniji ljudi od njega su pjevali „Evo zore, evo dana“, pa nikom ništa. Sjetimo se samo Stjepana Mesića.

Istovremeno, problematizacija činjenice da je koncert posvećen hrvatskim uznicima u Haagu je još prozirnija. U vremenu u kojem se Hrvati osjećaju građanima drugog reda u Bosni i Hercegovini, nema nam druge nego se okrenuti Herceg Bosni i vremenu kad smo sami odlučivali o svojoj sudbini. Nitko ne govori da tijekom rata Hrvati nisu radili zločine. Jesu, Hrvati su tijekom rata radili zločini i oni koji su ih počinili trebaju za njih odgovarati i mnogi i jesu odgovarali.

Onog časa kad dobijemo pravosnažnu presudu suda u Haagu, opet se ništa neće promijeniti. Bosanskohercegovački Hrvati koji su rat proveli u BiH znaju da je Herceg Bosna značila isto što i sloboda – da su Hrvati protjerani sa svih područja gdje Herceg Bosne nije bilo i da je povratak bio sabotiran. Nikakav sud to neće promijeniti.

Obzirom na smjer u kojem ide današnja BiH, izgleda kako će Hrvati još dugo sa sjetom se sjećati Herceg Bosne i vremena kad su sami upravljali svojom sudbinom.

I tu dolazimo do suštine problema: nije problem ni Thompson ni Herceg Bosna ni haaška šestorka… problem je činjenica da u BIH Hrvati i dalje žive i da imaju svoje „ja“.

A to nam samo govori u kakvom društvu živimo. Oni koji se busaju u prsa kao najveći borci protiv diskriminacije i nejednakosti (uglavnom sarajevocentrični graDŽani) u stvari postaju glavni fašisti u ovom društvu.

Marko Perković Thompson jest bezvezan glazbenik, ali to ne znači da mu treba zabranjivati koncerte i osuđivati ljude koji ipak vole njegovu glazbu. Ako je netko spreman platiti kartu da sluša njegovu glazbu – neka izvoli, nema problema.

Ali je neprihvatljivo da netko zabranjuje koncert i to pod lažnim optužbama, posebno oni koji na druge projiciraju vlastite mane.

A što se Thompsona tiče, njemu je ovo samo odličan marketing...

Toliko o tome. Da se vratimo na proslave. Nije prvi put da se Thompson pojavljuje na proslavama.

Kome je zapravo bio potreban Thompson

Zaista nije pretjerano reći kako se cijela Hrvatska ujedinila podržavajući svoju nogometnu reprezentaciju. Jednako tako se to jedinstvo potvrdilo i u spektakularnom slavlju kojim se obilježio povratak reprezentativaca, a koje je preplavilo kompletnu Hrvatsku. 

Još 2018.godine, kao razarajuća bomba, među Hrvate pao je Marko Perković Thompson. Politika se ponovo vratila. Sve dosadašnje izjave selektora Zlatka Dalića i izvanrednih hrvatskih nogometaša, njihova iskrena začuđenost reakcijama dijela javnosti činjenicom kako su baš oni koji su ujedinili cijelu Hrvatsku spektakularnim sportskim uspjehom, činom pozivanja Thompsona u svoj autobus kao i objavljivanjem svojih fotografija s Thompsonom i nekim svojim porukama na društvenim mrežama, ali i svojim daljnjim inzistiranjem na Thompsonu kao “našoj himni”, vjerojatno nenamjerno, ponovo među građane Hrvatske ubacili, odnosno posadili vrlo opasno sjeme naših međusobnih razdora - što, nažalost, zorno svjedoči i o nedostatku elementarne socijalne inteligencije kod dijela tih ljudi, piše Lupiga.com.

A kako su svjetski mediji reagirali na izvanredan uspjeh nogometne reprezentacije Hrvatske i na njen spektakularan doček i masovno slavlje diljem Hrvatske još 2018.? Svi se dive njenom sportskom uspjehu i spontanoj radosti s kojom razdragani građani Hrvatske slave taj događaj, ali isto tako najugledniji svjetski mediji, bez obzira na svoj konzervativni ili liberalni karakter, s velikim čuđenjem, neodobravanjem i teškim političkim kvalifikacijama komentiraju Thompsonovo sudjelovanje u službenom dijelu proslave, počevši od njegovog ulaska u autobus s reprezentativcima pa do njegovog nastupa na službenom dijelu proslava. 

Kritika je išla mnogo dalje. Tako se Chicago Tribune čudio tome što je “ekstremni desničar Marko Perković Thompson” sudjelovao u službenom dijelu slavlja. Veliki španjolski dnevni sportski list GOL pisao je “o polemičnom sudjelovanju u slavlju povodom povratka hrvatskih nogometaša” pjevača kojeg se “veže za pronacistički (ustaški) režim“. 

GOL pisao: “Kontroverzni hrvatski ultranacionalistički pjevač, optužen za simpatije prema pronacističkom ustaškom režimu, bio je u Zagrebu u ponedjeljak, za vrijeme proslave osvojenog drugog mjesta na Mundijalu, u autobusu skupa s igračima hrvatske nogometne selekcije”. Isti dnevnik s čuđenjem spominje fotografiju Ivana Rakitića s Thompsonom, koju je objavio na svom Instagram profilu, uz komentar - “Stigao je kralj. Jedan jedini, Idemo!!! Hrvatska.” 

Meksička Televisa News izvještavao o “upitnoj pojavi” u autobusu i nastupu na službenom dijelu velikog slavlja u vidu Marka Perkovića Thompsona, “poznatog nacionaliste i ekstremno desnog pjevača”. Američki New Herald iz Miamija također izvještavao kako se u autobusu s našim reprezentativcima pojavio “ekstremno desničarski nacionalistički pjevač”. Brazilska Carta u tekstu kojeg je samo u elektronskoj varijanti pročitalo 1,5 miliona čitatelja, pisao o “kontroverznoj proslavi” dočeka hrvatskih reprezentativaca zbog pojavljivanja Thompsona u autobusu s našom selekcijom. Navode i neke Lovrenove izjave koje je objavio na društvenim mrežama, kao i pjesme poput “Jasenovac i Gradiška Stara” i “Čavoglave” objašnjavajući kako je u prvoj „pjesmi“ riječ o strašnim ustaškim koncentracijskim logorima režima čiji je pozdrav bio “Za dom spremni”, a kojeg vezuju za Thompsonove koncerte. 

The Washington Post je pisao kako je “desničarski nacionalist” pjevao na središnjoj proslavi, dok britanski Guardian donosi sličan komentar uz konstataciju kako je “desničarski nacionalist” Marko Perković Thompson bio učesnik inače veličanstvenog dočeka i proslave u Zagrebu. 

Svi su hvalili atmosferu koja je bila pozitivna i izrazito apolitično slavlje i veselje naroda zbog uspjeha hrvatskog sporta. Upitna postaje pojava i učešće kontroverznog Thompsona u svemu što se tiče hrvata. Sasvim je jasno da veliki dio hrvatskog naroda u Hrvatskoj ne prihvaća niti odobrava njegove potičke, ultradesničarske stavove. 

Dublinski The Journal također je problematizirao pojavu Thompsona uz konstataciju kako se radi o “naci-simpatizeru”, odnosno o simpatizeru “pronacističkih ustaša”. Spominje i gdje su sve po Europi Thompsonu bili zabranjivani koncerti. Američki Star Tribune iz Minneapolisa u Minnesoti navodi kako se u autobusu hrvatskih reprezentativaca pojavio “utradesničar” i “pro-nacist”. Slično piše i Diario de Yucatan iz dalekog Meksika, dok najugledniji konzervativni čileanski dnevnik El Mercurio u tekstu pod nazivom “Rat, nogomet i nacionalizam: Hrvatska, malena zemlja velikih snova“) piše kako je kontroverzni Thompson u autobus ušao “mimo protokola”. Ovaj je članak izazvao veliku raspravu među čitateljima jer u Čileu živi velika hrvatska zajednica. U toj je raspravi najveći dio čitatelja izrazio mišljenje kako se Thompson nije trebao pojaviti u službenom dijelu proslave, što navodi portal Lupiga.com u svojoj priči od proslavi uz Thompsona. 

Evo i kako su reagovali mediji s njemačkog govornog područja. Poznati Berliner Zeitung zamjera Ivanu Rakitiću zbog toga što “slavi Thompsona”, a švicarski Baseler Zeitung smatra da je Thompsonovo sudjelovanje u proslavi upitno zbog toga jer je “poznat po svojim simpatijama prema nacistima”. Njemački, inače konzervativni, Die Welt pod naslovom “Ekstremno desni glazbenik se vozio s hrvatskim nogometnim junacima kroz Zagreb” piše kako “Marko Perković veliča fašizam”, objašnjavajući kako su ga „nogometni junaci“ po želji „jednog od ključnih igrača” (riječ je o Luki Modriću ) pozvali “u otvoreni autobus koji je vozio kroz Zagreb”. Austrijski Die Standard objavljuje članak pod naslovom “Ultranacionalistički pjevač na slavlju Hrvata” objašnjavajući u tekstu kako “Thompson glorificira fašističku ustašku državu” koja je uz pozdrav “Za dom spremni” (s kojim počinje Thompsonova pjesma “Čavoglave”) u koncentracijskim logorima pobila stotine tisuće Srba, Roma, Židova i svojih političkih protivnika Hrvata. 

Njemačka i španska (u svom najvećem dnevniku El Pais) izdanja Huffungton Posta pisali su o “incidentu na proslavi uspjeha na svjetskom nogometnom prvenstvu” jer su hrvatski reprezentativci slavili s „fašističkim rokerom”. Novinar AFP-a Peter Murray pisao je: “Napravite odličan PR posao za Hrvatsku na svjetskom prvenstvu, a onda vam se u otvorenom autobusu pojavi ultranacionalistički pjevač”.  

U Hrvatskoj je danas ali i 2018.godine selektor Zlatko Dalić neupitno najslavljenija osoba. Zapravo njegov veliki uspjeh, osim na svjetskim prvenstvima jeste i depolitizacija nogometne repke Hrvatske. Baš zato navode da je Zlatko Dalić mnogo pogriješio kada novinaru koji ga je pitao za Thompsonovo prisustvo u autobusu odgovara s onim - “Imajte respekta za Hrvatsku…” 

Opet, kao i 2018.godine, ponavlja se isto. Možda je Hrvatskoj "prošla" fora sa Thomsonom 2018. godine na proslavama, ali definitivno ni ove godine se nije trebala ponoviti farsa sa Thomsonovim pjesmama i uzvicima "Za dom spremni" od najvažnijih čelnika hrvatske repke. Svjetski i regionalni mediji, s pravom govore o teškim sjenkama slavlja, čak su u pitanju i oni konzervativniji. 

Upravo radi Hrvatske, upravo radi njenog respekta u svijetu, radi poštivanja ovog veličanstvenog sportskog uspjeha, ne trebaju da dopuštaju ovakva klečanja pred ljudima kojima je s pravom zabranjen nastup u mnogim zemljama Evrope koje isto kao i Hrvatska imaju naci-prošlost ali je se stide. 






(Piše: Erna Hadžić

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.