2.2.2023. 15:21
0
Da li će Schmidt "isukati mač": Formiranje vlasti u FBiH i dalje neizvjesno, postoji li šansa za blokadu?
FOTO: FENA
Proces formiranja vlasti u Federaciji BiH kako izbori odmiču sve neizvjesniji. Umjesto da se slike poslože, urušavaju se ili se barem tako čine.

Osmorka se čini se osipa, ali ipak koalicioni partneri zrače optimizmom i vrlo su samouvjereni. Iz Naroda i Pravde ipak poručuju da imaju većinu i u Novalićevoj tehničkoj vladi. 

Od saopćenja izbornih rezultata SDA jednako samouvjereno ponavlja i tvrdi da se vlast u Federaciji ne može formirati bez njih. 

Pozicija premijera kao da je najviše pod znakom pitanja, nakon različitih turbulencija. Lider HDZ stranke Dragan Čović da nas do saznanja ko će preuzeti funkciju premijera Federacije dijeli 15-tak dana, potpuno samouvjereno. Čović kaže da pregovaraju i s dugogodišnjim partnerima, te su čini se sve karte otvorene. 

Naši ljudi na terenu rade, razgovaraju i s predstavnicima SDA, ali ako me osobno pitate jesam li imao kontakte – ne. Čini mi se da će ipak Federalna vlada u narednih 10 dana dobiti svoje obrise i da ćemo imenovati predsjednika Vlade. Rekao bih da će iz drugog mjeseca izaći puni sastav Vlade. To je sad pokazivanje političke mudrosti stranaka”, kazao je Čović.

Naime, kako tvrdi potpredsjednik SDA Mirsad Zaimović, radi se isključivo o političkim spinovima HDZ-a te da o razgovorima nema govora, što je i potvrdio za FTV u svom gostovanju. Dok Edin Ramić saradnju sa HDZ-om i SDP-om smatra izlazom iz aktuelne situacije koja bi mogla voditi ka formiranju vlasti u Federaciji. 

U narednom periodu bit će teško formirati Vladu Federacije bez potpisa tri predstavnika konstitutivnih naroda, što upućuje na saradnju HDZ-a, SDA i SDP-a. Do te saradnje mora doći ako ne želimo da imamo status quo”, smatra Ramić.

Safet Softić, potpredsjednik SDA, pak tvrdi da svi razgovaraju sa SDA samo ne žele da se to "pročuje". 

"Federacija je ključ svega o čemu govorimo. Nisam siguran da će Vijeće ministara trajati dugo, ako se u Federaciji BiH stvari u skladu s Ustavom i zakonima poredaju. Mi smo imali te nesretne izmjene koje je Schmidt nametnuo. Ono što sada znamo je činjenica da se federalna vlast ne može formirati bez SDA, SDP-a i HDZ-a", istaknuo je Softić u svom gostovanju na TVSA. 

Tvrdi da stranke koje su "na mišiće" održale vlast u Kantonu Sarajevo isti model žele prenijeti na cijelu državu.

"Kontakti su već bili i oni stidljivo prilaze, a bez SDA neće moći riješiti ovu situaciju. Odnosi unutar Osmorke ili kako se već sad zovu su samo prepakirana Trojka. Njihovi mentori su situaciju pogrešno procijenili", smatra Softić. 

Stranke Osmorke su izričito odbijale i pomisao na mogućnost koaliranja sa SDA. Optimistično očekuju formiranje nove Vlade Federacije. 

Vlada Federacije će biti vrlo brzo formirana zato što ćete vidjeti jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića. Tamo sjedi pet HDZ-ovih ministara, četiri SBB-a i jedan je NiP-a. Ukoliko SDA obesmisli ili blokira sve ove procese tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti. Mislim da je vrijeme da shvate da su za ozbiljnu reformu i duboku opoziciju”, istakao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

Iz SBiH sigurni u stabilnost koalicije na federalnom nivou. 

Većina je stabilna i ona raspolaže zajedno s HDZ-ovim partnerima s 54 do 60 ruku. Ako neke pojedinačne stranke poput HDZ-a i SDP-a krenu pregovarati sa SDA, to je sasvim legitimno, ali to bi urušilo osnovne koncepte”, naveo je Admir Čavalić, zastupnik SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Tomislav Martinović (HDZ), predsjedavajući Doma naroda Federalnog Parlamenta je u svom gostovanju na BHRT-u naglasio da što se tiče formiranja vlasti da sve ide planiranom dinamikom i ustavnim rokovima. 

"Okončan je postupak izbora delegata za Dom naroda državnog parlamenta. Danas su potvrđeni, time je dobar dio obaveza koje je Dom naroda imao i završen. Ostaje da se formiraju stalna radna tijela i mi smo kompletan ovaj proces završili. I Zastupnički dom je završio svoj dio posla. Ono što je sad u tijeku jeste nominacija za izbor rukovodstva Federacije, kandidati su već skupili potpise, nominacije su potvrđene od strane CIK-a, onda kreće postupak njihovog izbora. Dom naroda ima obavezu proslijediti imena Zastupničkom domu. Kako će sve tu završiti, ne želim predviđati", navodi Martinović.

U dosadašnjoj praksi, kaže predsjedavajući, predsjednik FBiH je bio iz reda hrvatskog naroda i nema nikakvog razloga da se ta praksa ne nastavi i ubuduće.

U Osmorci ima određenih previranja i pomjeranja, istakao je, ali smatra da će poslije sastanka SDP-a i stranaka Osmorke biti poznatije u kom smjeru ide sva ta priča oko te koalicije. 

Kad je u pitanju SDA i njihovo otvoreno nastojanje da budu dio vlasti u Federaciji BiH i da rade, kako kažu, na uspostavljanju probosanske koalicije, Martinović je stava da "svako ima pravo da tvrdi da se bez njih ne može formirati vlast". 

Šta nas na kraju čeka? 

Akademik Slavo Kukić je za N1 ne isključuje mogućnost da su vrlo intenzivni razgovori SDA sa dvije članice Osmorke, sa NES-om i SBiH-om ali ni mogućnost da se scenarij "Vlade u tehničkom mandatu" može ponoviti. 

Ako nemaju potrebnu većinu mogu činiti ono što je SDA činila i do sada, recimo u Tuzlanskom kantonu, da istrguju još ponekog preletača i da tu većinu formiraju, onda HDZ natjeraju da razmišlja na drugi način, ako HDZ bude spreman. Pitanje je hoće li se to dogoditi, ali čitavu priču o formiranju vlasti mogli bi odgoditi pa i za sljedeće četiri godine, to je scenarij kojeg uopće ne isključujem." , kaže Kukić za N1. 

On smatra da je to scenarij koji SDA-u odgovara jer zadržava kontrolu nad svim nad čim je imala kontrolu do sada, te da se tome ni u HDZ-u ne bi suprotstavljali, jer time i oni zadržava status quo, koji, pokazale su prethodne 4 godine, tvrdi Kukić, za njih nije bilo loš, jer im je omogućavao blokadu kada je god bila potrebna. Zbog toga je za Kukića sasvim izvjesno da će SDA učiniti sve da poziciju moći na federalnom nivou zadrži.

Što se tiče budućnosti Osmorke, i mogućeg scenarija na narednom sastanku lidera stranaka, Kukić ne isključuje mogućnost da će SDP otići u koaliciju sa SDA-om.

A ostalim će poručiti da će ostati kratkih rukava iako su sljedeće četiri godine mogli biti partneri u vlasti. Dakle, ta poruka, ta prijetnja se može na taj način razmijeti, iako po onome šta su svih prethodnih mjeseci poručivali javnosti, prije svega predsjednik Nikšić, a onda i druga dvojica lidera iz sarajevske Trojke, takav scenarij mi se ne čini previše realnim. Šta drugo stoji kao mogućnost ostaje za vidjeti.“, dodaje Kukić.

Novinar Avdo Avdić je u svojoj kolumni za Oslobođenje objasnio šta bi značila reakcija Cristiana Schmidta. 

"Stranke osmorke, ostanu li na okupu, sa HDZ-om BiH imaju potrebnu većinu za potvrđivanje Vlade Federacije BiH u Predstavničkom domu FBiH. No, njihova većina im ne znači ništa ukoliko SDA-ov Refik Lendo odbije potpisati imenovanja. Svjesni toga, lideri osmorke prizivaju reakciju OHR-a i Christianu Schmidtu isporučuju vruć krompir. Evo i zbog čega.
Da bi marginalizirao ulogu SDA-ovog potpredsjednika Federacije BiH, Schmidt bi morao promijeniti Ustav Federacije. Mogao bi, recimo, odlučiti da su za imenovanje Vlade FBiH dovoljni potpisi dva člana federalnog predsjedništva (Lidije Bradare i Igora Stojanovića). To bi, kratkoročno bio veliki udarac SDA. No, šta će se desiti 2026? Nametne li Christian Schmidt takvo rješenje, HDZ-u BiH više ni izbor 23 (od ukupno 23) delegata ne bi garantirao učešće u Vladi Federacije. Jer HDZ-ov kapacitet u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije nikada neće biti veći od 20 zastupnika. Sa tih 20 zastupnika, HDZ ne bi mogao uticati ni na proces izbora (pot)predsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. I u tom slučaju, Bošnjak i Srbin u Predsjedništvu Federacije bi uvijek mogli preglasati Hrvata prilikom imenovanja Vlade FBiH. Ukratko, prosta većina u Predstavničkom domu FBiH bi odlučivala o svemu. Na taj bi način Federacija BiH konačno dobila “građanski princip”, a ne princip po kojem bi jedan čovjek mogao blokirati izbor Vlade iza koje stoje čak svi federalni zastupnici. Da li je Schmidt spreman ići u tom pravcu? Iskreno se nadam da jeste.
", napisao je Avdić. 


(Piše: Erna Hadžić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.