19.4.2023. 20:15
1
"Žedni preko vode" u režiji SNSD-a
FOTO: Arhiv
Danas se održavala šesta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Nju su napustili poslanici iz redova opozicije iz Republike Srpske. U potezu su im se, potom, priključili i poslanici iz SNSD-a, a svemu je prethodila usijana rasprava o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Kao razlog nerazumijevanja iz SDS-a i PDP-a naveli su i danas potpisanu izjavu o državnoj imovini Bosne i Hercegovine koju su potpisali kako kažu "bošnjačke stranke" okupljene oko Osmorke.

Predsjednik Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Čedomir Stojanović (DEMOS) je saopćio da ovaj klub do daljnjeg neće učestvovati u radu Parlamenta.

Stojanović je ovo izjavio nakon što su zastupnici Državnog parlamenta iz Republike Srpske danas napustili sjednicu. Učinili su to, podsjećamo, kako bi izrazili nezadovoljstvo izjavom probosanskih stranaka o državnoj imovini.

Stojanović je potvrdio da je to prvenstveni razlog njihovog nezadovoljstva.

Drugi razlog napuštanja je, navodi Stojanović, "neprimjereno, neprofesionalno i uvredljivo ponašanje Denisa Zvizdića (NiP), koji je predsjedavao sjednicom, prema zastupnicima iz RS-a te tolerisanje neprihvatljivog ponašanja drugih parlamentaraca".

Teške riječi i optužbe na račun predsjedavajućeg Denisa Zvizdića u toku sjednice, pa pauza i nastavak u istom tonu.

"Danas Vas je oskolila ova deklaracija koja je potpisana, a onda ste krenuli đonom na Srbe. Šta ste vi uradili? Ovako ste rekli - uh. Je li to poštovanje", upitala je Zvizdića SNSD-ov Sanja Vulić

Zvizdić joj je odgovorio: „Nikada više nemojte kao moje riječi stavljati meni riječi u usta koje ste Vi sada sami rekli o Srbima.

Napuštanje je, kažu, samo upozorenje i poziv na razum jer potez predstavnika bošnjačkih stranaka vodi ka dugoročnoj krizi i zaoštravanju odnosa u BiH. 

„Danas je potpisan dokument svih političkih faktora bošnjačkih političkih predstavnika koji praktično znači ujedinjeni front prema imovini RS-a. Znači, to je čist atak na imovinu RS-a“, kazao je SDS-ov Mladen Bosić.

PDP-ov Branislav Borenović navodi kako su stranke sa bošnjačkim predznakom današnjom izjavom i ujedinjavanje u odnosu prema imovini RS-a pokazale „očiglednu namjeru da se krene u neke njima svojstvene sukobe“.

Ni druga pauza nije doprinijela smirivanju situacije.

„Pitam kako raditi i kako sarađivati sa onim koji ruše BiH, a to su bošnjački političari, koji žele da otmu zemlju, da otmu imovinu“, ustvrdio je SNSD-ov Milan Petković.

Zvizdić je na to tražio da se govori o tački dnevnog reda na što je Petković odgovorio da je tačka dnevnog reda ono o čemu priča – te da nemaju više o čemu pričati.

„Prijete, prijete svima u BiH. SNSD-ovi zastupnici od ovog momenta neće učestvovati u radu ove sjednice“, dodao je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD), nakon čega su  i predstavnici vladajuće stranke iz RS-a krenuli putem izlaza iz sale.

Žustru raspravu pratile su stranke iz Federacije.

„Hajde da se sa ovog političkog showbiza vratimo na funkcionisanje institucija. U institucijama se donose zakoni tako što ili se mijenja Ustav, tako što neko to predloži, a onda većina usvoji“, podsjetio je SDP-ov Saša Magazinović.

DF-ov Zlatan Begić nije znao o čemu se radi: „Spominje se neka deklaracija, ja nemam uvida“.

„Ključni razlog je upravo ovo što je bošnjački blok rekao ne“, istakao je SDA-ov Šemsudin Mehmedović.

Okupljanje predstavnika Bošnjaka oko izjave o državnoj imovini je doprinijelo da rasprava među zastupnicima kulminira jer je od početka bila žestoka. I Prijedlog zakona o graničnoj kontroli bio je sporan za zastupnike iz RS-a. Kažu, narušava ustavnu poziciju tog entiteta.

„Nismo mi iz RS-a budale, čitamo mi zakone. Neće moći jer nećete dobiti saglasnost, nećete moći ukloniti tablu“, poručio je SNSD-ov Milorad Kojić.

Predsjednica Kluba SNSD-a Sanja Vulić dodala je kako će se „trobojka i dalje vihoriti“.

„Zastava BiH je nesto što je mjera, sve ostalo je pokušaj, blijeda kopija“, izjavio je SDA-ov Midhat Čaušević.

Napuštanjem sjednice povlači se pitanje da li je ovo novi početak blokade državnih institucija od strane zastupnika iz Republike Srpske.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je izjavio kako će politički predstavnici iz Republike Srpske u petak u Banjoj Luci održati sastanak povodom današnje zajedničke izjave probosanskih stranaka koja se tiče državne imovine.

Sastanak će se, prema pretpostavkama, održati u organizaciji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Nešić kaže da će se u petak znati pravi i konkretan odgovor iz RS-a. Ističe da ne zna "zašto je bilo potrebno ovo danas".

"Pročitao sam deklaraciju u kojoj kažu da su morsko dno, more, jezera, rijeke, potoci, šume vlasništvo BiH. U toj dekoraciji posebno insistiraju na tome država Bosna i Hercegovina. Nema države BiH u Dejtonu, ima samo Bosna i Hercegovina. Nema imovine Bosne i Hercegovine, ima imovina entiteta. Mi smo sada podigli tu ljestvicu sa bošnjačke strane, dobićete vrlo brzo odgovor iz Banje Luke iz Republike Srpske, adekvatan. Doće vrlo brzo do blokada, zaoštravanja odnosa i čega već. Ne znam zašto je to danas bilo potrebno", rekao je Nešić u intervjuu za BHRT.

"Državna imovina je jedna od najvažnijih tema suvereniteta BiH. Nema nikakve dileme je to pitanje vezano na način da je BiH Dejtonskim mirovnim sporazumom država nasljednica sve one imovine koja je bila u Socijalističkoj Republici BiH, što je u konačnici potvrdio Ustavni sud BiH da je država BiH titular državne imovine", istakao je na FTV-u Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i generalni sekretar Demokratske fronte. 

"Vrlo je važno napomenuti da nisu u pitanju samo nekretnine, neke fizičke lokacije nego su to i tzv. javna dobra. Sve ono što čini epitet suverenosti jedne države. To je jedno od najkrupnijih pitanja državotvornosti i suverenosti BiH i zato je važno da je što veći krug političkih stranaka koje djeluju na svim nivoima vlasti potpisalo tu današnju izjavu i na jedan vrlo efikasan način poslali poruku da ipak postoji određena politička linija ispod koje se ne može ići."

Đonlagić navodi da su nas stranke Trojke od 2. oktobra ubjeđivale da se politika SNSD-a promijenila i da se Milorad Dodik promijenio.

"Da ulazimo u relaksaciju odnosa i da je to neko novo lice Milorada Dodika. Otpočetka smo tvrdili da politika SNSD-a i Milorada Dodika se nije promijenila što se potvrdilo, ne samo danas. Već nekoliko sedmica traje ta priča i politička artikulacija, prije svega Dodika i njegovih SNSD-ovaca kako je pitanje državne imovine zapravo za RS važno pitanje i kako će to pitanje odlučiti hoće li oni povući potez vezano za eventualnu odluku o otcjepljenju entiteta iz države BiH. Tada su zapravo predstavnici Trojke na državnom nivou dobili politički šamar, politički nokaut ovom današnjom reakcijom i pokazalo se da se zapravo ta politika nije promijenila i da je to pitanje, kao i neka druga pitanja ipak trebalo definisati prije nego što su sprintom utrčali u državnu vlast bez postavljanja bilo kakvih političkih linija i zahtjeva i uslova prema koalicionim partnerima na državnom nivou, SNSD-u i HDZ-u."

Kaže da ćemo dobiti etničke torove koji nisu rezultat samo današnje reakcije.

"Na to treba vezati i odluku Christiana Schmidta od 2. oktobra koja je sve ovo zapravo proizvela i zamutila tu političku vodu u BiH."

(Piše: Erna Hadžić) 


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.