"Mene su naučili ovako i ja ću se toga držati": Aleksandar Đokić se javno izvinio, da li je žrtva indoktrinacije?
Mladić koji sam sebe oslovljava kao Aco, na društvenim mrežama je objavljivao videe i vrijeđao ali i upućivao prijetnje bošnjačkom stanovništvu u Bijeljini. O svemu je obaviještena i policija. Mladić je u međuvremenu bio na ispitivanju te je pušten uz obrazloženje PU Bijeljina da je riječ o maloljetnom licu.
U videozapisu koji se širio društvenim mrežama može se vidjeti dotični Aco kako šeta naseljenjem u Bijeljini u kojem većinski živi bošnjačko stanovništvo, kojem on upućuje prijetnje.
“Evo Ace i u najvećem muslimanskom naselju u Bijeljini. Ne mislim na Janju nego ovaj ovdje dio gdje su sami muslimani. Ja molim da me neko napadne. Ja se okrećem naravno ko me bude napao ja mu napravim javnu dženazu. Samo bih želio da vas upozorim da Aco ima čime da se brani. Uvijek uz njega, uvijek je tu. Živjela Republika Srpska i Srbija". poručio je Aco u skandaloznom videozapisu.
Ovakvo skandalozno ponašanje mladića iz Bijeljine ali i mnogih drugih, naročito na društvenim mrežama, ponukalo je na razmišljanje cijelu bh. javnost o budućnosti mladih ljudi u našoj zemlji, ali i o tome u kojem stanju, narativu i sistemu vrijednosti teče odgajanje budućih generacija koje bi trebale živjeti u ovoj državi.
Za Source portal je govorio Ibrahim Prohić, psiholog i politički analitičar. Po njegovom mišljenju ovo nije incident već logična posljedica.
"To nije incident već je logična zakonomjerna posljedica opšteg stanja u društvu posebno u političkom prostoru. Podsjetit ću samo na izjavu gradonačelnika Banja Luke, poslije donošenja Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida, koji je rekao jednu istinu: "Mene su naučili ovako i ja ću se toga držati!" To je ta istina. Ne treba biti psiholog pa izreći istinu, s namjerom ili bez namjere. ", istakao je Prohić.
Također je objasnio i kako se formira ličnost.
"Akademski rečeno, postoji u teoriji nešto što se zove bazična ličnost, a to znači da društveni kontekst i cjelina događaja sistema vrijednosti, stavova i ideologija utiču na oblikovanje nukleusa u strukturi svake ličnosti. Naravno, ličnost nije do kraja određena tim društvenim kontekstom, ali teško je izbjeći utjecaj globalnih okolnosti u kojima se mlado biće formira. ", objašnjava te nastavlja: "Nije nikakvo čudo da mlada bića koja još uvijek nisu formirana, ni emocionalno, ni socijalno, ni intelektualno izložena jednostranoj bjesomučnoj indoktrinaciji prihvate takav narativ i takvo ponašanje. Prema tome, zlo je posijano devedesetih godina. To zlo se i dalje zalijeva, potkrepljuje i održava. "
Psiholog objašnjava zašto smatra da je dječak zapravo žrtva.
"Možda ću kazati nešto bogohulno i u odbranu dječaka, ali i on je žrtva jer nije dobro kada mržnja prema drugome iz bilo kojeg razloga postane dio tebe, nije tebi dobro, nije ti dobro ako mrziš. Ovdje su odgojene generacije na mržnji i te generacije su žrtve na svojevrstan način. ", kazao je.
Podsjetio je na kraju razgovora na jednu izjavu Mladena Ivanića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, od prije nekoliko godina: "Mi koji imamo iskustvo zajedničkog življenja, mi još i možemo imati određene sentimente i želju da živimo zajedno, ali je to teško očekivati od generacija koje su odgojene u potpuno drugačijem kontekstu i narativu".
Pedagog Aida Čorbo u razgovoru za Source smatra da su i porodica i društvo odgovorni za uzore djeci i omladini.
"Porodica i društvo kreiraju uzore (role model) za djecu i mlade. U društvu u kojem se veličaju ratni zločinci i crtaju murali i nose transparenti na kulturnim i sportskim manifestacijama, sasvim normalan i logičan slijed je da dođe do ovakvih pojava. Ja iz ugla moje struke mogu posmatrati problem i pokušati predložiti rješenja, međutim u podijeljenoj zemlji gdje se ne poštuje ustav i ne vrijede isti zakoni na cijeloj njenoj teritoriji jedini način je da roditelji u svojim kućama odgajaju djecu da budu uzorni građani i u duhu suživota naroda Bosne i Hercegovine. Mržnja nam nikada nikakvo dobro nije donijela. Živimo u državi gdje su različite konfesije, uvjerenja i različita kultura i u skladu sa tim trebamo odgajati našu djecu. ", kazala je Čorbo.
Vidimo li posljedicu ili uzrok problema, počevši od porodice, Čorbo smatra da je ovo posljedica nebrige roditelja.
"Ovakve stvari mogu napraviti samo djeca čiji roditelji ne vode dovoljno računa o njima. Imali smo slučaj ne tako davno gdje su dječaci napravili ružnu stvar, a roditelji o tome saznali iz medija, pa su natjerali dječake da se javno izvinu. Mnogo je toga što nam mediji serviraju, i društvene mreže, ali mi smo ti koji trebaju kontrolisati na pravi način šta je to dobro, a šta loše i pokazati mladim naraštajima svojim primjerom kako se živi u zajedništvu i kako da prihvatimo drugog i drugačije. ", kazala nam je Čorbo.
Logično pitanje koje se postavlja jeste kako postupati s djecom. Čorbo ističe da djecu treba učiti empatiji.
"Djecu treba obasipati ljubavlju, pažnjom, učiti ih empatiji, a ne trovati ih mržnjom. Za otrov je potreban protiv otrov. Ovakvi postupci se trebaju kažnjavati, bilo koji oblik mržnje treba se kazniti. Pozivati djecu da se međusobno druže, upoznaju jedni druge. Devijantna ponašanja kazniti tako što će prijestupnik čistiti ulice, parkove, ili pomagati društvu na neki način. Jer mržnja je duboko usađen osjećaj iz kojeg je teško izrasti. Zato je izuzetno važno razumjeti štetu koju ona nanosi ličnoj, društvenoj i nacionalnoj dobrobiti. Ako želimo da drugi čuju i razumiju naše pritužbe, treba razumjeti i čuti njihove – treba iz svog srca čuti kako je to biti u koži onoga koga mrzimo. A to ćemo naučiti ukoliko se potrude prije svega roditelji, zatim škola, a onda i kompletno društvo.", zaključila je Aida Čorbo, magistrica pegagogije za naš portal.
Malo prije objavljivanja ovog članka, objavljena je vijest na portalu Avaza da se Aleksandar Đokić zvani Aco javno izvinio.
"Kajem se zbog svega, najviše jer sam nekima nanio nesreću i zlo", kazao je Aleksandar Đokić, mladić iz Bijeljine koji je na TikToku vrijeđao bošnjačko stanovništvo u svom gradu.
On je kontaktirao portal "Avaza" kako bi uputio javno izvinjenje.
"Ima svakakvih ljudi, ja to nisam džabe objavio, neki su i meni prijetili. Ja sam samo uzeo da ih malo prepadnem da me neko ne bi napao", naveo je ovaj mladić koji će u avgustu napuniti 18 godina i dodao:
"Nije mi bila namjera apsolutno da ikoga uvrijedim, ja sam i malo popio pa nije ni čudo da sam tako reagirao."
Na pitanje je li to znači da nema oružja, odgovara:
"Ma nemam ništa, policija je pretresla stan, nemam ja oružja, samo kažem da ih uplašim da mene ne bi neko napao u gradu. Zbog svega mi je žao, a najviše radi toga što sam popio i to napravio. Moja maćeha je Bošnjakinja i među prijateljima imam i Bošnjaka i Hrvata" kazao je Aleksandar i dodao da ubuduće neće praviti više ovakve ispade.
Aleksandrov otac Ljubomir Đokić, kontaktirao je portal "Avaza" te je uputio izvinjenje građanima zbog postupaka svog sina. Kazao je da je njegova supruga muslimanka iz Živinica i da ima tri sina.
"Nisam bio upućen u TikTok dok moja žena nije dobila. Ipak sam ja bivši policajac, sramota me zbog toga što je uradio. Dečko nije loš, ali je i on dobijao prijetnje. Zamolio bih ljude da ga ne provociraju, on nije loš. Ogorčen sam zbog tih izjava, i potrudit ćemo se da se to ispravi", kazao je Ljubomir Đokić prenio je Avaz.
(Piše: Erna Hadžić)