24.12.2015. 19:27
0
Premijera dokumentarnog filma "Makedonac": Priča o ljudskosti u ratu
Premijera dokumentarnog filma Faruka Sokolovića "Makedonac", zasnovanog na priči pobjede dobra i ljudskosti nad porivom za osvetu, održana je danas u Cinema Cityju Sarajevo.

Glavni akter filma je Amir Reko - Makedonac. Prije rata Reko i Dragan Simić bili su oficiri JNA, zajedno su služili i družili se. Kada je Reko zatražio od Simića da mu pomogne da dođe do Goražda gdje su srpske snage opkolile selo u kojem se nalazila njegova porodica, Simić nije oklijevao. Te ratne 1992. godine rastali su se upravo na jednom mostu, nakon tri dana puta i prepreka.

Reko je u Goraždu postavljen za komandira brigade, a u  međuvremenu doznaje da je njegova porodica u selu Gudelj pobijena. Naređenju koje je došlo pet dana kasnije, da očisti selo Bučje od Srba, odbija se povinovati. Amir je postupio ljudski, vojnički i časno.

Ostati čovjek unatoč svemu spona je koja veže te ljude, istaknuto je na konferenciji za novinare nakon projekcije.

- Moja djeca znaju ovu priču i moji unuci će je znati i ona treba da ostane kao lijep primjer, odnosno nauk da i onda kada je najteže treba biti čovjek – kazao je Simić.

Film je vrijedno svjedočanstvo kako je ljudskost i plemenitost moguća i u brutalnom ratu kakav je preživjela BiH.

Amir Reko je je u teškim vremenima napravio izbor koji je konkretno spasio ljudske živote, a sam kaže da to nije junačko djelo, nego zapravo ljudski čin.

- Želio bih samo da ova priča i događaj ostanu kao poruka generacijama i da napokon dođe neko bolje vrijeme u ovoj zemlji i da ljudi počnu da žive nekim normalnim životom – kazao je Reko.  

Film "Makedonac“ u režiji Faruka Sokolovića je dio serijala produkcijske kuće Mebius film i Instituta za ratno i mirnodopsko izvještavanje.

(FENA) 

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.