6.5.2017. 17:24
0
400 glumaca i statista u igranom filmu „Godine Genocida“ režisera Mirsada Ademovića
Film prati život, ratni put i tragediju Srebrenčana 11 jula, 1995. njihove egzekucije u Potočarima i Žepi, mučenja i strijeljanja na putu spasa u mjestima Kravica, K. Polje i Nova Kasaba.

U koordinaciji Maak Film Production i casting agencije Maak Films danas je u zgradi KSC Vogošća izvedena prva od tri audicije za glumce i statiste za igrani film „Godine Genocida“.

Pored glavne producentice Mease Ibraković i linijskog producenta Adija Škaljića te co-producenta David-a Graham-a, film će režirati Mirsad Ademović i njegov pomoćnik Ado Hasanović. 

Danas je selektovana prva grupa u kojoj bi se pored irskog glumca Gary Jones-a, za neke od glavnih uloga mogli naći i glumci; Selma Alispahić, Ado Dulas, Darja Badnjević, Mirsad Ibišević, Rijad Gvozden i Adem Smailhodžić. U filmu će se pojaviti i poznata imena glumaca iz Hrvatske, Srbije i Engleske. 

Svrha ovog projekta je želja i potreba da istina o stradanju Bošnjaka i genocid u Srebrenici konačno bude urezan u historiju koja će putem filmske industrije opominjati mnoge generacije. Cilj filma je približiti ratni život Bošnjaka u Srebrenici koji su nekada imali sve, vihorom rata sve izgubili, prošli ljudsku golgotu ali su danas ipak primjer kako je ljudska volja za životnom ipak jača od svih teških nedaća. 

"Julski dani iz 1995. godine znatno se razlikuju od današnje atmosfere, ali oblak pun mržnje i negiranja iznad BiH i dalje je prisutan. Istinom historije, umjetničkim radom i zajedništvom, moguće je ukloniti ga kao i daleko moćnijeg agresora prije punih dvadeset i dvije godine. Od danas niko više neće moći oslobodilački rat nazivati građanskim ratom!", kazao je režiser i scenarista filma „Godine Genocida“  Mirsad Ademović koji je u srebreničkom genocidu izgubio 27 članova svoje najbliže porodice. 

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.