11.8.2017. 15:00
4
Sarajevo od večeras filmski centar svijeta
Sarajevo će po 23. put postati centar regionalne kinematografije, budući da se večeras otvara novo izdanje Sarajevo Film Festivala.

Ispred Narodnog pozorišta sinoć je postavljen crveni tepih kojim će večeras prošetati brojni gosti, a u Ljetnom kinu je održana generalna proba.

Na najznačajniji filmski festival u regiji ove godine stižu i istaknuti reditelj Oliver Stone i slavni britanski komičar i zvijezda Monty Pythona John Cleese. Njima će za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biti uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva.

Od sedam filmova koji se takmiče za nagradu Srce Sarajeva četiri će imati regionalnu premijeru, a tri svjetsku. U utrci za prestižno Srce Sarajeva su: "Pravci" (Bugarska) u režiji Stephana Komandareva; “Sofijin sin” (Grčka) u režiji Eline Psykou; "Strašna majka" (Gruzija) debitankinje Ane Urushandze i "Taoci" (Gruzija) u režiji Reza Gigineishvili.

Svjetsku premijeru na 23. SFF-u imat će: "Buđenje dana" (Albanija i Grčka) u režiji Gentiana Kocija, debitantski film Emanuela Parvua (Ruminija) "Meda ili ne tako sjajna strana stvari", a treća svjetska premijera je film "Zrno" (Turska) turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.

Takmičarski program - igrani film prioritet daje ostvarenjima koja će na Sarajevo Film Festivalu imati svjetsku ili međunarodnu premijeru. Filmovi ovog programa prikazuju se u udarnim festivalskim terminima, u zgradi Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Kao glavni program Sarajevo Film Festivala, Takmičarski program privlači više od 150 gostiju - režisera, scenarista, producenata, glumaca, glumica i drugih filmskih radnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto okupljanja istočnoevropskog filma i svih onih koje zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

Osim takmičarskog dugometražnog i kratkometražnog filma, produkcija SFF-a se i ove godine potrudila da ojača i ostale dijelove programa, tako da svi ljubitelji filma, ma kog žanra u ovogodišnjem programu mogu pronaći nešto za sebe, uključujući i one najmlađe.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je da je ovo najveći Festival do sada i da je proširen na četiri nove lokacije. 

- Festival pruža jedinstveno iskustvo gledanja filma u društvu prijatelja, ljudi koje ne znate...i nakon projekcije možete razgovarati o filmu. SFF se pravi da bi se gledali filmovi - ocijenio je.


(Patria/Admir Oručević)

4
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.