8.8.2018. 22:15
0
Glumac Alban Ukaj će voditi svečanost otvaranja 24. Sarajevo Film Festivala
Već tradicionalno, svečana ceremonija otvaranja biće održana u Narodnom pozorištu Sarajevo. Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će u budućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta upravo uspješnim filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga.

Čast da vodi svečanost otvaranja 24. Sarajevo Film Festivala dodijeljena je ove godine glumcu Albanu Ukaju.
 
Alban Ukaj je rođen 1980. godine u Prištini. Upisao je studij Glume na Dramskom fakultetu u Prištini, u klasi profesora Faruka Begollija, da bi 2001. godine nastavio studiranje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i diplomirao 2006. u klasi profesora Aleksandra Jevđevića. Kao glumac je bio angažiran na predstavama u produkciji MESS-a, te Narodnog pozorišta u Sarajevu, Kamernog teatra '55, Pozorišta mladih i Zetskom domu na Cetinju, Bitef teatra/Hartefakt fonda.
 
Jednako angažiran u filmovima: GORI VATRA u režiji Pjera Žalice, NOTRE MUSIQUE u režiji Jean-Luc Godarda, MAGIC EYE u režiji Kujtim Caskua, SVE DŽABA u režiji Antonija Nuića, ČUVARI NOĆI u režiji Namika Kabila, LA SILENCE DE LORNA u režiji Jean-Pierre i Luc Dardennea nagrađivanom na Filmskom festivalu u Cannesu, NA PUTU u režiji Jasmile Žbanić, J.A.C.E. u režiji Menelaosa Karamaghiolisa, SNOVI Rešada Kulenovića, BOTA u režiji Iris Elezi, nagrađivanom na Filmskom festivalu Karlovy Vary, te filmu BRAK, redateljice Blerte Zeqiri nagrađenom na Filmskom festivalu u Talinu, i drugim.
 
Više puta je nagrađivan za najboljeg glumca na pozorišnim festivalima u Bosni i Hercegovini i regionu.
 
Stalni je član ansambla Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Režirao je svoj prvi kratki igrani film KALI u kojem je i scenarista. Film je nagrađivan na nekoliko međunarodnih festivala u Evropi i Americi, uključujući glavne nagrade. Suosnivač je udruženja Kontakt u kom je i producent predstava, poput ovogodišnjeg performansa WELCOME. Trenutno radi na svom drugom kratkometražnom filmu.
 
U prethodnim izdanjima uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

(SFF / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.