29.11.2018. 15:10
0
Djevojčica u crvenom kaputu je imala traume zbog "Šindlerove liste"
Jedina boja u filmu "Šindlerova lista" je sa crvenog kaputića djevojčice koja hoda ulicama preplavljenim krvlju Jevreja. Podignute glave i prkosnog stava dijeli njihovu sudbinu tražeći utočište, probijajući se kroz mrak nacističkog "čišćenja" Krakova.

Ta scena ostala je i kao jedna od naupečatljivijih. Ali, možete li zamisliti kako je izgledala iz ugla tada trogodišnje Olivije Dabrovske, koja je igrala misterioznu djevojčicu?

Poljakinja Olivia Dabrovska danas ima 28 godina i otkrila je da joj je uloga djevojčice u crvenom kaputu iz 1993. godine donijela mnogo neželjene pažnje i godinama je imala tramue zbog nje.

Iako je reditelju filma Stevenu Spielbergu obećala da neće gledati film dok ne napuni 18 godina, sa 11 je to obećanje prekršila.

Kaže da je bila užasnuta. Jedna od scena koja joj je najteže pala bila je ona u kojoj oficir SS trupa sa svog prozora nasumično puca na žene i djecu.

- Sve to mi je bilo užasno. Nisam razumjela mnogo toga, ali sam znala da ne želim nikad više da pogledam taj film - rekla je Olivija, koja je riješila da pokuša zaboraviti na svoju ulogu u "Šindlerovoj listi" i nada se da je niko neće prepoznati.

 
- Stidjela sam se što sam bila u filmu i bila sam veoma ljuta na moje roditelje kad bi pričali ljudima o mojoj ulozi. Dugo sam to krila, a u srednjoj školi su ljudi putem interneta otkrili da sam ja djevojčica u crvenom kaputu. Govorili su: "Za tebe je to sigurno veoma važno, ti sigurno znaš sve o holokaustu". To me je zaista frustriralo -  ispričala je u intervjuu za "The Times2, prenosi CDM.

Ali, ponovo je pogledala film kad je imala 18 godina i promijenila je mišljenje o njemu. 
- Spilberg je ipak bio u pravu. Morala sam da odrastem da bih ga razumjela - zaključila je Olivija, koja se kasnije pojavila u još nekoliko filmova, ali je odlučila da upiše bibliotekarstvo i uživa u životu van reflektora i kamera.



(Lejla Trle)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.