4.12.2018. 17:24
0
Proglašeni najbolji filmovi Pravo Ljudski Film Festivala
Dodjelom nagrada završen je 13. Pravo Ljudski Film Festival, a u toku šest dana prikazano je 48 filmova, 31 u glavnom dijelu programa, a 17 u okviru Zumiraj prava film festivala za mlade. Održane su i četiri radionice, dvije diskusije i jedno predavanje.

Centralna tema festivala bila je politička imaginacija, nadahnuta 50 -godišnjicom studentskih demonstracija, ali i savremenim društveno-političkim trenutkom gdje je, čini se, imaginacija potrebnija nego ikad.

Prije filmskog zatvaranja, proglašeni su najbolji filmovi ovogodišnjeg izdanja i to u dvije takmičarske kategorije: extra muros i Zumiraj dokumentarni film.

Žiri festivala je najboljim radom u takmičarskoj selekciji extra muros proglasio diptih Pisma 1 & 2 Ane Pavlović, srbijanske rediteljice nastanjene u Danskoj, i to zbog originalnosti vizuelnog pristupa koji projektuje mentalni krajolik kroz moćni dispozitiv, pretvarajući jednostavni sto u zamišljeni ekran.

Posebno priznanje žirija dobio je ruski rediteljski dvojac Elena Gutkina i Genrikh Ignatov za film "Vuk i sedam jarića".

Također „ZooMeri i ZooMerice“, dvanaestero mladih iz BiH, Srbije i Kosova birali su najbolji film unutar selekcije Zumiraj dokumentarni film, a to je film „Nezavisni dečko“, zbog posve nove perspektive generacijskog problema, te zato što uspijeva motivirati mlade ljude. 

Nagrađeni reditelji su: Ana Pavlović, Elena Gutkine & Genrikh Ignatov, te Vincent Boy Kars, saopćili su ogranizatori festivala.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.