17.8.2019. 12:31
0
Svjetski mediji: SFF počeo kao 'akt bunta' tokom opsade Sarajeva - sada dovodi velike zvijezde
Svjetske agencije poput Reutersa i AP-a prenijelu su vijest da je Alejandro Gonzales Inarritu dobitnik nagrade počasno Srce Sarajeva na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu.

Francuski medij France24 navodi da je SFF počeo kao "akt bunta" tokom opsade Sarajeva - a sada dovodi velike zvijezde.

Inarrituu je reditelj, producent i scenarista i jedan je od najuspješnijih filmskih autora današnjice, višestruki dobitik Oscara. 

On je rekao da mu je Počasno Srce Sarajeva poput rođendanskog poklona jer je dan ranije proslavio 56 godina. 

Inarittu je 2015. godine dobio tri Oscara za film "Birdman" i to za najboljeg reditelja, film i originalni scenarij. Godine 2016. sa filmom "Povratnik" dobio je drugog Oscara za najboljeg reditelja. 

Osim Inarriteu, Srce Sarajeva je uručeno i poljskom reditelju Pawelu Pawlikowskom. Do sada su ovu počasnu nagradu dobili i Robert de Niro, Angelina Jolie, Lars von Trier, Mike Leigh, Steve Buscemi, Béla Tarr, Benicio del Toro, John Cleese, Oliver Stone.

25. SFF otvoren je u petka navečer projekcijom filma "Sin", bh. režiserke Ines Tanović, koji je prikazan i u Narodnom pozorištu i na Open Air kinu Metalac pred oko 4.000 ljudi.


(Patria/Admir Oručević)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.