26.12.2019. 11:45
0
Kusturica ipak neće snimati film o Jasenovcu: Živimo u novo vrijeme druga Tita i Miloša Obrenovića gdje se uglavnom svemu što može da bude najbolje i dobro kaže ne
Reditelj Emir Kusturica neće snimati film o Jasenovcu, kako je ranije najavljeno.

n je juče rekao da je već snimljen film o ovom logoru i da je on od toga odustao.

“U međuvremenu je snimljen film o Jasenovcu i nekako u mojim elementarnim česticama nije bilo dovoljno seratonina za mogućnost djelovanja u tom smjeru. To je kao i u fudbalu. Jedan ogroman prostor je pokriven da bi se sad u njega uskakalo. Mala je Srbija da bi mogla da ima dvije verzije Lakloovih ”Opasnih veza” kao što je bilo s kraja osamdesetih kada su dva reditelja napravila filomove o jednom istom romanu”, kazao je Kusturica.

On je primijetio da je film o Jasenovcu “mnogo ozbiljnija tema nego pravljenje vodoskoka i popločavanje gradskih trgova”.

“Ne govorim to da bih izvrgnuo ruglu, nego jednostavno te teme se dogovaraju i realizuju na isti način”, istakao je reditelj.

On smatra da je produbljivanje duhovne tegobe koju je proizveo Jasenovac zapravo temeljno ljudsko pitanje ne samo srpskog društva.

“Kao što mislim da i pitanje Kosova kod svih poštenijih i moralnih ljudi nije nacionalno pitanje, već pitanje morala koji se tiče ne samo Srba, nego i Njemaca. E, sad što smo mi podijeljeni jednom propagadnom, gvozdenom zavjesom koja je zamijenila onu iz Sovjetskog saveza…tako je i koncepcija u kojoj se dijele filmovi više pitanje kako koji autor odgovara toj temi, a ne kako koja tema odgovara autoru”, kazao je Kusturica, piše TANJUG.

Prema njegovim riječima, da je napravio film o Jasenovcu, on bi sigurno imao veliku promociju.

“Ali se možda ne bi uklopio u koncepciju svega onoga što je kod druga Tita bilo ”ne”. Mi živimo u novo vrijeme druga Tita i Miloša Obrenovića gdje se uglavnom svemu što može da bude najbolje i dobro kaže ne. Upravo utoliko je možda dobro da se ja ovim filmom ne bavim”, zaključio je Kusturica.



(Lejla Trle) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.