21.8.2020. 15:31
0
Ministarstvo kulture KS podržalo film Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?'
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić sastao se danas s Mirzom Hamzićem, direktorom "Deblokade" Sarajevo, producentskom kućom filma "Quo vadis, Aida?" redateljice Jasmile Žbanić.

Film je odabran za glavni takmičarski program 77. venecijanskog filmskog festivala i takmičit će se za glavnu nagradu festivala "Zlatni lav". Pored toga, "Quo vadis, Aida?" odabran je i za glavni program 45. Toronto film festivala, najvećeg sjevernoameričkog filmskog festivala.

Ministar Alikadić podržao je učeśće filma na oba festivala sa iznosom od 20 hiljada KM, te je naglasio važnost tog filmskog ostvarenja za promociju bosanskohercegovačke kulture.

- Učešće filma na ovakvim prestižnim festivalima predstavlja veliki uspjeh bh. kinematografije. Jasmila Žbanić i njeni filmovi su već odavno najbolji ambasadori bh. kulture, naš prepoznatljiv brend i ponosan sam što je Ministarstvo finansijski podržalo snimanje, a sad i promociju ‘Quo vadis, Aida?’ kazao je Alikadić.

Istakao je da ga posebno raduje činjenica da će publika na najvećim svjetskim festivalima imati priliku da vidi priču o genocidu u Srebrenici i da će na taj način shvatiti obim užasa koji je BiH zadesio prije 25 godina.

Venecijanski festival počinje 2. septembra, dok je Toronto film festival planiran od 10. do 19. septembra, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(FEna)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.