16.9.2020. 14:50
0
Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić dobio ocjenu 10 nakon prikazivanja na TIFF-u
Nakon filmskog festivala u Veneciji, film Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida? prikazan je i na Toronto Film Festivalu 13. septembra 2020. godine. Indie Wire, ugledni portal koji promoviše sedmu umjetnost o filmu je napisao da je to tragična feministička drama o genocidu u Bosni i Hercegovini.

U kritici filma koji potpisuje Jude Dry, Quo Vadis, Aida? se stavlja u rang sa svjetskim remek djelima, poput The Pianista i Life Is Beautiful, čije su priče, baš kao i film Jasmile Žbanić, duboke i smještene u nezamislive horore.

Indie Wire piše da je film dramatizacija događaja iz 1995. godine kada je ubijeno 8.732 civila bošnjačke nacionalnosti.

Jasna Đuričić igra glavnu protagonisticu, Aidu, učiteljicu koja radi za UN kao prevoditeljica. Nakon tri i pol godine opsade, grad Srebrenica je označen kao sigurna zona UN-a, koju je čuvao holandski bataljon vojske. Indie Wire piše da je Žbanić jako brzo napravila žestoku atmosferu u filmu, ali je "glumcima dozvolila da dišu usred haosa".

Indie Wire ističe da Žbanić aludira na sve ono najgore što se događalo u Srebrenici, ali da se u filmu nije pretjerano bavila time.

"Vidi se silueta muškarca u gomili, potencijalno smrtonosna pretraga, atraktivna žena koja je odvučena iz mase u sudbinu koja se može pretpostaviti. Publika ostaje u Aidinim cipelama, uvjerena da će ona naći način da spasi svoju porodicu unatoč svim dokazima koji govore suprotno", navodi se u tekstu Judea Drya.

"Ovo je elegantan način da ispričate ružnu priču koja čuva ljudskosti likova, a neizbježan tragični kraj čiji još poraznijim", navodi se u tekstu.

Dry navodi da je ovaj film, baš kao i njen debitantski film Grbavica, za kojeg je dobila Zlatnog medvjeda u Berlinu, nastavio da priča ratne priče iz ženske perspektive.

"Ratni filmovi su pravo često stvarnost muških režisera, sa svim nasiljem i scenama eksplozije", stoji u tekstu - ali i dodaje:

"Bošnjaci znaju bolje. Prečesto žene nose teret ratnih trauma i ostavljeno im je da kupe komade", navodi se u tekstu.

"Stvarne strahote su daleko teže: Kolega iz razreda sjedi preko puta vas s pištoljem, ili mučitelj koji vam godinama poslije toga kaže 'dobar dan'. Osim rupa od metaka, broja tijela, nezamislivi zločini ustupaju mjesto svakodnevnim poniženjima, hiljade ožiljaka prekrivenih nepodnošljivom težinom sjećanja", zaključuje autor.

Quo Vadis, Aida? je od Indie Wirea i autora reksta dobio ocjenu A-, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.