22.3.2021. 15:25
0
Nova nagrada za film "Quo vadis, Aida?"
Film koji oduzima dah zahvaljujući vizuelnom pripovjedanju i glumi koje idu ruku po ruku, progoni nas i ličnom pričom zbog koje ćemo se sjećati sramne i najmračnije nedavne historije Evrope, navodi se u komentaru žirija.
Posljednji film Jasmile Žbanić, Quo vadis, Aida?, dobio je još jednu nagradu. Ovoga puta na 25. Internacionalnom Sofia Film Festivalu u kategoriji najbolji balkanski film, javlja N1.

“Jedan film izdvojio se u vrlo jakoj selekciji filmova. Film koji oduzima dah zahvaljujući vizuelnom pripovjedanju i glumi koje idu ruku po ruku, progoni nas i ličnom pričom zbog koje ćemo se sjećati sramne i najmračnije nedavne historije Evrope”, navodi se u komentaru žirija.

Ovaj film je, podsjećamo, bh. kandidat za Oscara koji je ušao u najuži krug za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu. Također, kandidovan je i za BAFTA nagradu, u konkurenciji najbolji strani film i najbolja režiserka.

Inače, “Quo vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.

(Mirza Kadić)
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.