20.5.2022. 12:46
0
Pobjednički film “Čuvar brata svoga” uskoro u kinima u Sarajevu i Mostaru
Film “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana (Turska), dobitnik nagrade publike – Adriatic Audience Award – Mreže festivala Jadranske regije za najbolji film, publika će imati priliku pogledati u kinu Meeting Point u Sarajevu od ponedjeljka, 23. maja do 30. maja u 19 sati.

Publika u Mostaru film će imati priliku pogledati u Cineplexx Plazi Mostar od 26. maja, a film će u Sarajevu biti i na repertoaru Cineplexxa Sarajevo od 2. juna.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, po prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ova četiri festivala, publika koja je ovaj film gledala na sva četiri festivala kao i online putem, izabrala je najbolji film ovog programa: to je film “Čuvar brata svoga” koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. maja biti u kinima širom bivše Jugoslavije.


Film prati Yusufa i njegovog najboljeg prijatelja Memu, koji pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa, smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava.

Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snježne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne. 


Opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, film je na Berlinaleu osvojio nagradu FIPRESCI. Ulaznice za projekcije u kinu Meeting Point u prodaji su svakog dana od 8 sati u Meeting Pointu.


(Amer Mujezinović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.