28.1.2023. 21:06
0
Nijedna crnkinja nije nominirana za najbolju glumicu na Oscarima: Nižu se kritike
Kritika na ovogodišnje nominacije za Oscar ne nedostaje. Redateljica Chinonye Chukwu, koja je režirala film Till, kritizirala je Oscar zbog “mizoginije prema crnim ženama”.

Naime, njezin biografski film Till, koji govori o životnoj priči Mamije Till-Mobley koja se borila za pravdu svoga sina Emmetta Tilla nakon što je linčovan 1955. godine, ove godine nije bio nominiran ni u jednoj kategoriji za Oscar.

“Živimo u svijetu i radimo u industrijama koje su tako agresivno predane održavanju ‘bjeline’ i održavanju mizoginije prema crnim ženama. Ipak, zauvijek sam zahvalna za najveću lekciju svog života, a to je da ću, bez obzira na sve izazove ili prepreke, uvijek imati moć njegovati vlastiti rast, a to je radost koja će i dalje biti jedan od mojih najvećih oblika otpora”, napisala je na Instagramu.

Uz svoju izjavu Chukwu je objavila fotografiju na kojoj se smiješi pored aktivistice za građanska prava Myrlije Evers-Williams, koju u filmu tumači glumica Jayme Lawson.

Kritike su uslijedile posebice zbog kategorije za najbolju glumicu. Mnogi su iznenađeni što je u toj kategoriji nominirana Andrea Riseborough za svoju ulogu u To Leslie. Uz nju nominirane su Cate Blanchett, Ana de Armas, Michelle Williams i Michelle Yeoh.

Oscaru zamjeraju što su iz te kategorije izostavljene Viola Davis koja glumi u The Woman Kingu te Daniella Deadwyler za ulogu u Tillu. Obje su bile nominirane na drugim dodjelama nagrada koje su prethodile Oscaru, dok Riseborough nije dobila istu pozornost kao one.

Unatoč tome što je Oscar izostavio Till iz svih mogućih kategorija, film je dobio pohvale Screen Actors Guild Awardsa, Critics Choice Awardsa i British Academy Film Awardsa. Danielle Deadwyler bila je nominirana za najbolju glumicu na BAFTA nagradama, a film je dobio i nagrade na dodjelama kao što su AAFCA, Black Film Critics Circle Awards i Gotham Awards.

Oscar se ove godine suočio i s kritikama da je pristran prema muškim redateljima. Naime, ove godine ni jedna žena nije nominirana u kategoriji najbolje redateljice. Organizacija Women In Film (WIF) kritizirala je Akademiju jer je ove godine izostavila redateljice. 

“Još jednom su glasači Akademije pokazali da ne cijene glasove žena, isključivši nas iz nominacija za najboljeg redatelja. Oscar je više od zlatne statue, to je ubrzanje karijere koje može dovesti do nastavka rada i povećanja prihoda. Zbog toga će WIF nastaviti zagovarati da se uključe radovi talentiranih redateljica kao što su Women Talking Sare Polley, The Woman King Gine Prince-Bythewood, She Said Marije Schrader, Till Chinonye Chukwu i Aftersun Charlotte Wells”, rekli su.

(A. Balićevac)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.