17.12.2015. 10:02
0
London: Tottenham može graditi stadion vrijedan 400 miliona funti
Fudbalski klub Tottenham Hotspur dobio je dozvolu londonskih gradskih vlasti da može graditi novi stadion čija se vrijednost procjenjuje na 400 miliona funti. Novo Tottenhamovo zdanje gradiće se odmah pored „White Hart Lanea“, stadiona na kojem sada igraju svoje utakmice. Kapacitet novog stadiona biće 61.000 sjedećih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak Gradskog vijeća na kojem se odlučivalo hoće li dozvoliti gradnju novog stadiona počela je u srijedu, a završila u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Na kraju su dali „zeleno svjetlo“ Tottenhamu i njegovom izvršnom direktoru Danielu Levyju.

Planirano je da stadion bude izgrađen do početka sezone 2018/19. Osim uobičajenih sadržaja novi Tottenhamov stadion imaće i oko 600 stanova, a na njemu će se moći igrati i utakmice NFL lige u američkom fudbalu. Ostalo je još da planove izgradnje odobri Boris Johnson, gradonačelnik Londona, ali je on ranije javno iskazao svoje oduševljenje ovim projektom.

„Ono što pokušavamo jeste da stvorimo živu društvenu zajednicu. Pokušaćemo da stvorimo centar za provođenje slobodnog vremena.  Nije riječ samo o stadionu za fudbal ili NFL. Biće tu mnogo drugih aktivnosti što prema našim planovima uključuje objekat za ekstremne sportove za koji mislimo da će biti velika turistička atrakcija. Ideja da ćete moći da hodate od podnožja sve do vrha krova zvuči veoma uzbudljivo. Što je najvažnije naš projekt će otvoriti mnogo novih radnih mjesta i uvjeren sam u narednih 10 do 15 godina potpuno oživjeti ovaj dio Londona“, kazao je Levy u julu mjesecu kada je predstavljao svoj plan vezan za izgradnju novog stadiona.

Očekuje se da će posljednja sezona Tottenhama na „White Hart Laneu“ biti 2016/17, a nakon toga će morati potražiti privremeni dom. Ranije je spominjano da bi to mogao biti „Wembley“ na kojem planira igrati i Chelsea ukoliko dođe do rekonstrukcije „Stamford Bridgea“. Postoji i varijanta da sa West Hamom dijele Olimpijski stadion ili da odu izvan Londona u Milton Keynes.

(Anadolu Agency) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.