10.3.2016. 15:19
0
„Bilo je i ranije sudijskih grešaka, Široki Brijeg se nije oglašavao jer su bile na štetu protivnika“
Povodom saopštenja NK Široki Brijeg, objavljenog u dva navrata nakon prvenstvene utakmice NK Široki Brijeg – HŠK Zrinjski, odigrane 06. marta 2016.godine, oglasio se Nogometni savez Bosne i Hercegovine.

Saopćenje u nastavku prenosimo u cjelosti:

Izvanredna nogometna predstava, jedna od najboljih u premijerligaškim takmičenjima do sada, pretvorena je u svoju suprotnost zahvaljujući tendencioznom  stavu NK „Široki Brijeg“, koji je i ovaj put razloge za sportski neuspjeh potražio u suđenju, optužujući bez bilo kakvih argumenata predsjednika Elvedina Begića, potpredsjednika Ivana Beusa, kao i članove sudijske organizacije Salema Prolića, Ibrahima Hasanbegovića i Berislava Markotića. Posebno je nerazumljivo  i indikativno da se u kontekst utakmice dovode predsjednik i potpredsjednik , koji s tim nemaju apsolutno bilo kakve veze, osim što se kvalifikuju kao „dežurni krivci“ za sve probleme.

Činjenica je da je predmetna  utakmica igrana na teškom terenu,  ali i da su, uprkos tome,  igrači pružili maksimum, a  da je sudija  dosudio kaznene udarce  i za jednu i za drugu ekipu. Tempo utakmice bio je takav da nikako nije mogla biti režirana,  čak i da ju je neko htio režirati. Niko ne spori da su moguće sudijske greške, jer se dešavaju i na najvećim svjetskim i evropskim takmičenjima, od Svjetskog prvenstva do UEFA Lige prvaka. Bilo ih je i ranije, kada se NK Široki Brijeg nije oglašavao,  jer su bile na štetu protivničkih ekipa.

Komitet za suđenje NS/FS BiH  je nadležan da analizira i tretira svaku grešku, nepristrasno i bez uticaja rukovodstva Saveza. Svaki klub,  ako želi regularnost BHT Premijer lige, pa i NK „Široki Brijeg“, mora uvažavati samostalnost sudačke organizacije i njene procjene.  Funkcioneri NS/ FS  BiH ne sude, ne  izvode penale, niti odlučuju o ishodu utakmice. O tome odlučuju nogometaši na terenu. 

Nakon razmatranja svih činjenica i okolnosti,  Komitet za suđenje  NS/FS BiH će utvrditi konačno mišljenje o suđenju na navedenoj utakmici i o tome informisati javnost.  To je jedini teren na kojem se ova „administrativna“ utakmica treba igrati.

Svjesni situacije i rizika koje donosi skraćenje lige u tekućoj sezoni, NS/FS BiH neće podleći metodama pritiska bilo kojeg kluba. Naprotiv, za sve neopravdane, neosnovane optužbe biće pokrenuti disciplinski postupci protiv klubova i odgovornih lica. Oni će morati da dokažu svoje tvrdnje koje se u pravilu, kao i u ovom slučaju, zasnivaju na proizvoljnim opservacijama i insinuacijama, a sa ciljem traženja alibija za vlastite slabosti na račun svjesnog podrivanja digniteta NS/FS BiH i njegovog rukovodstva.

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.