24.3.2016. 9:50
1
UEFA razmatra mogućnost smanjenja broja klubova u Ligi prvaka
Evropska fudbalska federacija (UEFA) razmatra mogućnost promjene formata takmičenja u Ligi šampiona, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijedlog koji se razmatra uključuje varijantu da se smanji broj klubova u elitnom fudbalskom evropskom takmičenju. Navodno je želja da se dođe do toga da Liga šampiona donese više utakmica u nokaut fazi, što bi dovelo do formiranja dvije „super lige“ sa po osam timova u odnosu na trenutni format po kojem je 32 kluba podijeljeno u osam grupa sa po četiri tima. To bi donijelo mnogo više utakmica između velikih klubova u grupnoj fazi, svaki bi odigrao po čak 14 ogleda.

Ove navode za britanske medije je prokomentarisao Pedro Pinto, portparol UEFA-e.

„UEFA je u stalnom kontaktu sa svim akterima Lige šampiona, naravno i sa klubovima, po svim fudbalskim pitanjima. Prema tome, bilo kakvi planovi o novom formatu našeg najjačeg klupskog takmičenja biće koordinirani i u dogovoru sa svim zainteresovanim stranama. Trenutno nema konkretnih prijedloga na stolu, jer smo na početku novog ciklusa našeg klupskog takmičenja“, kazao je Pinto.

Sigurno je da se trenutni format takmičenja u Ligi šampiona neće mijenjati prije sezone 2018/19 zbog ugovora o TV pravima, koji se potpisuju na trogodišnji period. Novi ciklus ugovora o TV pravima počeo je od sezone 2015/16.

Liga šampiona je 1992. godine naslijedila dotadašnji Kup šampiona u kojem se igrala samo nokaut faza i u kojem su nastupli samo osvajači titule u svojoj zemlji.

Prema trenutnom formatu igraju se tri kola kvalifikacija i play-off runda nakon čega kreće grupna faza u kojoj nastupa 32 kluba podijeljena u osam grupa. Po dva prvoplasirana kluba iz svake klube plasiraju se među 16 najboljih, kada kreće nokaut faza. 

(Anadolu Agency)

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.