31.7.2016. 22:10
0
Reprezentacija BiH u futsalu, osoba s dijabetesom, prvak Evrope
Sarajevo i Istočno Sarajevo, od 24.do 30. jula bili su domaćini 5. evropskog prvenstva u futsalu osoba s dijabetesom, kojeg je organizovao Savez dijabetoloških udruženja u BiH.

U finalnoj utakmici reprezentacija BiH pobjedila je s 2:1 ekipu Mađarske.

U toku sedam dana, 16 ekipa učesnica odigralo je ukupno 49 utakmica, a takvo igranje, zalaganje i borbenost rijetko se viđaju i kod profesionalnih igrača, saglasni su u ocjeni prvenstva sportski stručnjaci.

Poslije odigranih sedam utakmica za sedam dana, slavila je ekipa domaćina.

- Tako motivisanom i snažnom, ekipu čini državni grb na dresu, kao i želja da se Bosna i Hercegovina predstavi u najboljem svjetlu - rekao je Aleksandar Ivanović, kapiten ekipe dijabetičara Bosne i Hercegovine.

Prim. dr. Midhat Mujić, potpredsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH, ljekar reprezentacije i jedan od najzaslužnijih za organizaciju tog velikog međunarodnog sportskog događaja, kaže da je potvrđen slogan prvenstva “Sport i dijabetes mogu zajedno”, te da bavljenje sportom ne ostavlja posljedice na tu bolest, nego da je to veoma poželjno za svakog dijabetičara. Na utakmicama se nije moglo ni primijetiti da momci imaju dijabetes, čime su razbijene predrasude o tome da se dijabetičari ne mogu baviti sportom - rekao je dr. Mujić.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine igrali su Gvozdić Miran, Aleksić Goran, Ivanovć Aleksandar, Šahbaz Neir, Sakić-Dizdarić Sandi, Živković Perica, Ćerenić Denis, Guberović Igor i Mulahasanović Sedin, a u stručnom štabu su bili  Poričanin Muhamed, Vitković Saša, Rahić Fuad, Milčević Damir i Zagić Kenan.

Drugo mjesto osvojila je ekipa Mađarske, treća je Rusija, zatim slijede Ukrajina, Slovenija, Rumunija itd.

Zemlje učesnice prvenstva bile su: BiH, Rumunija, Mađarska, Hrvatska, Rusija,Poljska, Portugal, Slovenija, Italija, Bugarska, Ukrajina, Uzbekistan, Makedonija, Srbija, Belgija i Slovačka.

Za najboljeg fudbalera prvenstva proglašen je Fuman Maksim (Ukrajina), najbolji golman bio je Halilović Alen (Sloveniija), a golgeter Andrea Mura (Italija).

DiaEura , najveći događaj za osobe s dijabetesom u Europi, projekat je krovne organizacije za dijabetes Europe (International Diabetes Federation-IDF Europe  koji ima za cilj promociju sporta kod osoba sa dijabetesom.
 
U okviru 5.evropskog prvenstva u futsalu osoba sa dijabetesom “DiaEura 2016.” održani su i 2.kongres Saveza dijabetoloških udruženja u Bosni i Hercegovini, Okrugli sto o pravima osoba s dijabetesom u BiH i u Evropi, te Međunarodna konferencija o temi “Problemi dijabetesa u BiH i u Evropi”.

Članovi Upravnog odbora IDF-a Europe, prezentirati su najnovije svjetske smjernice u tretmanu dijabetesa, a u svojim stručnim izlaganjima iskustva iz drugih država, pored ostalih, iznijeli su mr. Sandra Bršec Rolih, IDF Evropa-Hrvatska, dr. Stela Prgomelja i dr.Miodrag Đorđević (Srbija), Dominik Soban,predsjednik dijabetičkih udruga Slovenije, Renata Jakimovik (Makedonija), dr. prof.dr. Joao Manuel Valente Nabais (Portugal), dr. Iryna Vlasenko (Ukrajina) i  dr. Iz BiH stručna izlaganja podnijeli su doktori Ismana Šurković, Azra Bureković, Bosanko Horozić, Diana Šakambet-Bjelopoljak, Snježana Hasanbegović i dr. (Sarajevo), Inga Marković (Doboj),Milena Brkić (Banja Luka), Siniša Ristić (Foča), Ivan Cikojević (Livno), Predrag Petrović (Srebrenica), Nada Bijedić (Trebinje), Slobodan i Radmila Nogo (Istočno Sarajevo), Mirsad Terzić (Bihać) i drugi.

Govoreći o stanju u BiH, dr. Mujić je upozorio da je dijabetes rastući problem, da su prava ovih bolesnika jako neujednačena po kantonima, te je rekao da Savez, poslije toga kongresa, uz pomoć IDF-Europe, kreće u još veću ofanzivu u borbi za prava svojih članova.

DiaEuro je bio prilika za podizanje svijesti o problemima dijabetesa, popularizaciju zdravog načina života, promociju sporta i tjelesne aktivnosti kao značajnih faktora u liječenju i prevenciji dijabetesa, unapređenju saradnje između evropskih dijabetes organizacija, te boljoj komunikaciji na međunarodnom nivou i širenju pozitivnih iskustava , saopžćeno je iz Pressa Saveza dijabetoloških udruženja u BiH.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.