7.10.2017. 14:27
0
Bh. dijaspora optimistična: Evo šta od duela "Zmajeva" i "Crvenih đavola" očekuju Bosanci rasuti širom svijeta
Nogometna reprezentacija BiH od 18 sati hvata posljednji voz za baraž za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Izabranici Meše Baždarevića morat će dati svoj maksimum kako bi ubilježili trijumf nad petom selekcijom svijeta. Uoči ove izuzetno važne utakmice na "Grbavici", među navijačima "Zmajeva" prisutan je veliki optimizam, piše Avaz.

A šta o meču Bosne i Hercegovine i Belgije očekuju Bosanci rasuti širom svijeta, pročitajte u nastavku..


Belgija

Ramiz Muherina, porijeklom iz Ključa, u Belgiji živi od 2012. godine. Uvjeren je da će BiH, ali i bh. dijaspora širom "bijelog" svijeta slaviti nakon toliko iščekivanog duela sa "Crvenim đavolima". - Veoma mi je drago što se utakmica igra na "Grbavici". Nek bude 2:0 za "Zmajeve", a strijelci dvojica Edina - Džeko i Višća - kazao nam je Muherina.

Mersad Karahmet rođen je u Tešnju 1987., a u belgijskom gradu Antverpenu živi već 25 godina. Od duela "Zmajeva" i "Crvenih đavola" očekuje teških 90 minuta. 

- Belgija ima jako kvalitetnu ekipu, čak i na klupi imaju vrhunske igrače. Oni su se već plasirali, ali će i dalje željeti pobjedu - mišljenja je Karahmet. 

Karahmet, koji je sinoć sa prijateljem iz Belgije stigao u Sarajevo kako bi uživo u "Dolini ćupova" osjetio slast reprezentativnog nogometa, od Mešinih izabranika očekuje borbenu i čvrstu igru. 

- Očekujem trijumf "Zmajeva" rezultatom 2:1. Nek Džeko zabije oba gola za nas - dodao je Karahmet..

Njemačka

Optimizma ne manjka ni u Njemačkoj, gdje se nalazi jedna od najvećih bosanskohercegovačkih dijaspora. 

Talentirani fotograf Sead Sulejmanović, koji svaku priliku koristi da svojim fascinantnim fotografijama u najljepšem svjetlu predstavi našu zemlju, redovno prati utakmice nogometnih "Zmajeva". 

Sead je rođen 1994. godine u malom njemačkom gradiću Veclaru, ali za sebe kaže da je ponosni Bosanac. Roditelji su mu iz Srebrenice i Mostara. 

- Očekujem našu pobjedu. Bit će presudni borbenost i maksimalno požrtvovanje naših "Zmajeva" od prve do posljedne sekunde utakmice - smatra Sulejmanović. 

Prema njegovom mišljenju, BiH će slaviti sa 2:1, a golove za naš tim postići će Dijamant (Džeko) i "Bosanski tenk" (Sead Kolašinac)..


Švedska 


Skandinavija svakako ima jedne od najvatrenijih navijača kada je u pitanju bh. dijaspora. Tako nerijetko možemo čuti da, kada naše reprezentacije ili sportisti gostuju u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, osjećaju se kao da su kod kuće. 

Veliki zaljubljenik u nogomet, a naročito u onaj reprezentativni, je i Goraždanin Alem Šahbaz, koji svaki put kada igraju "Zmajevi" na poslu uzme slobodan dan. 

Šahbaz je sretno oženjeni otac tri predivna sinčića, koji već osam godina živi u švedskom gradiću Alvesta. 

Svjestan je da nas večeras očekuje težak meč protiv "Crvenih đavola", ali se nada da će Mešini momci dati sve od sebe i uz pomoć publike izvući povoljan rezultat. 

- Također, mislim da ni Belgija neće krenuti svom silom, jer su oni već osigurali nastup u Rusiji - govori nam Šahbaz. 

Rezultat je, kaže, nezahvalno prognozirati, ali očekuje minimalan trijumf "Zmajeva" golom Edina Džeke, uz kiks Grčke na Kipru. 

- Onda ćemo baciti sve karte pa okupirati Estoniju, a oni su nam stalna mušterija - zaključuje Šahbaz..


Australija 


Zemlja kengura u nedjelju ujutro neće spavati. Barem se to odnosi na bh. dijasporu koja tamo živi. Razlog je očit - vremenska razlika, jer utakmica "Zmajeva" po njihovom vremenu počinje u tri sata ujutro. 

- Svi ćemo ustati rano da gledamo utakmicu. Optimistični smo i očekujemo našu pobjedu - kazao nam je Šahbazov sugrađanin Hasib Korjenić, koji od 2008. godine živi i radi u Melburnu. Dodaje kako će BiH slaviti sa 2:1, i to golovima Džeke i Ibiševića.


SAD

Amer Resumović bivši je nogometaš omladinskog pogona zagrebačkog Dinama, te Željezničara i Sarajeva. 

Ovaj 32-godišnji Sarajlija nastupao je i za omladinsku selekciju BiH, dok je kao senior igrao za Bjelovar, Križevce i Famos. 

Sada je trener i direktor Akademije "Carolina FC". Resumović smatra da BiH ipak može do trijumfa nad kvalitetnim Belgijancima. 

- Mislim da će greške na obje strane i propuštene prilike biti presudne za konačni ishod utakmice. Očekujem da će Belgija igrati strpljivo i probati da kontranapadima bude opasna po gol BiH, dok ćemo mi probati da kontrolišemo igru i budemo što više u posjedu lopte - govori nam Resumović koji u gradu Spartanburg, Južna Karolina, živi od 2008. godine. 

Za kraj, Sarajlija, koji je otac divnog petogodišnjeg dječaka Aleka, poručuje da će konačan rezultat biti 2:1, a zabit će Džeko i Pjanić, te Felaini (Fellaini).


Kanada 


Svakako jedna od najvećih navijačica nogometne reprezentacije BiH u Kanadi je 27-godišnja Lejla Lalić, koja u Torontu živi od 1993. godine. 

Međutim, ova prelijepa Gradačanka svjesna je kvaliteta belgijskog sastava, koji još uvijek ne zna za poraz u kvalifikacijama. 

- Mislim da će nam mnogo nedostajati Miralem Pjanić te će sav teret pasti na Edina Džeku - poručuje Lejla, koja očekuje poraz našeg tima rezultatom 1:2, a strijelac za "Zmajeve" bit će Džeko.


(Admir Oručević)



0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.