12.7.2018. 17:50
1
Izjave Danijela Subašića i Luke Modrića o Srebrenici su izmišljene: Vijest je namjerno izmišljena zbog navlačenja klikova
Faktograf.hr objavio je vijest oko Danijela Subašića i njegove navodne izjave koju su jučer prenijeli pojedini portali u BiH, ali i regionu.

Piše: Haris Ahbabović

Naime, u spomenutoj izjavi Danijel Subašić tvrdi kako će utakmicu protiv Engleske posvetiti majkama Srebrenice i žrtvama genocida u Srebrenici. 

Već na prvu je bilo sumnjivo u vjerodostojnost ove izjave, s obzirom da nigdje nije postojao vidljivi dokaz za izjavu golmana reprezentacije Hrvatske. Nekoliko sati kasnije, na pojedinim portalima se pojavila i slična poruka, ali ovaj put Luke Modrića.

"Vijest je naprosto namjerno izmišljena zbog navlačenja klikova, o čemu svjedoči činjenica da je isti portal kasnije objavio članak s naslovom "Predivno pismo: Pored Subašića se oglasila i Kolinda: 'Večeras igramo za Srebrenicu, za naše Bošnjake'". Konferencija za medije, na koju se poziva ovaj lažni portal, a na kojoj je Danijel Subašić to rekao, se nije uopće dogodila", prenosi Faktograf.hr.

Osim toga, iz samog teksta je jučer vrlo jasno bilo da se radi o izmišljenim izjavama fudbalera Hrvatske, posebno kada uzmemo u obzir da nigdje na internetu ili u nekom TV programu nije objavljen taj dio press konferencije, jer se uopće to nije ni dogodilo.

"Ja vas najljepše molim da ne širite lažne vijesti u vezi sa navodnom podrškom hrvatskog golmana Subašića današnjem komemoriranju u Srebrenici. Niti se čovjek obratio javnosti u vezi sa Srebrenicom, niti to umanjuje njegove zasluge za uspjeh Hrvatske, niti ovo saznanje može spriječiti normalne ljude da navijaju za Hrvatsku večeras", napisao je jučer na Facebooku novinar Dragan Bursać.

Podsjećanja radi, Faktograf.hr je zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, čija je svrha metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati tačnost i utemeljenost izjava.

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.