17.7.2018. 12:59
0
Thompson je zabranjen u pola Evrope, u Hrvatskoj dobija mjesto u busu s reprezentativcima
Na insistiranje nogometnih reprezentativaca i nasuprot službenom programu, pjevač Marko Perković Thompson jučer se nehotice pretvorio u ključnog aktera dočeka Vatrenih u Zagrebu.

Thompson se “slučajno” pojavio na aerodromu i tamo se ukrcao u autobus s nogometašima, od kojih su neki odmah oduševljeno objavili fotke na društvenim mrežama na kojima s njime poziraju. Onda je neko vrijeme bio i centralna figura televizijskog prijenosa, tijekom kojega se mogao čuti i razgovor između Thompsona i kapetana reprezentacije Luke Modrića, koji je u tom trenutku rekao da je prvi uvjet nogometaša bio Thompsonov nastup na Trgu bana Jelačića.

Kada se bus s reprezentacijom konačno kroz nevjerojatnu gužvu probio dovoljno blizu pozornice na Trgu bana Jelačića, činilo se da je u toj masi nestao i Thompson, no igrači su ga u jednom trenutku pozvali na pozornicu, na kojoj je otpjevao a capella verziju svoje pjesme “Lijepa li si” koja je proteklih godina postala neslužbena himna hrvatske nogometne reprezentacije.

Thompsonovu prominentnu poziciju u cjelodnevnom slavlju zabilježili su i neki strani mediji, pitajući se što jedan ekstremno desni pjevač, poznat po svojem koketiranju s ustaštvom, radi u društvu svjetskih viceprvaka u nogometu. Bio je to vjerojatno jedini negativan detalj koji su svjetski mediji sinoć zabilježili u Zagrebu.
 
Tome se ne treba čuditi ako se zna da ostatak Europe nije tako blagonaklon prema Thompsonovu liku i djelu u odnosu kako se dotičnoga većinom tretira u Hrvatskoj, u kojoj ga se želi promovirati u dežurnog izvođača za sve važne nacionalne događaje. 
 
Thompsonovi koncerti dosad su bili zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, između ostalih, u Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Sloveniji, država u kojima se ovog izvođača opisuje kao promotora neonacizma i ustaštva, pamti se njegovo pjevanje koljačke pjesme “Jasenovac i Gradiška Stara” te činjenicu da mu najveći hit započinje s ustaškim pozdravom.
 
Primjerice, prije dvije godine, krajem srpnja, odlukom gradskog vijeća švicarskog grada Schlierena zabranjen je koncert Marka Perkovića Thompsona koji je trebao u tom gradiću pored Zuericha biti održan 3. rujna.

"Organizator koncerta, tvrtka Cronight žalila se na odluku gradskog vijeća Schlierena predstavniku kantonalne vlade u okrugu Dietikon koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani", priopćio je grad Schlieren, piše Index hr.

Švicarski konzervativni list Neue Zuericher Zeitung u članku je Thompsona opisao kao izvođača koji "uvijek iznova" upada u oči zbog "ultranacionalističkih svjetonazora" i "veličanja fašističkog režima ustaša". Kantonalna vlada je pak dodatno potvrdila odluku gradskih vlasti Schlierena.
 
Slična obrazloženja su se mogla čuti i kad je Thompson pokušao nastupiti u Berlinu i Mariboru.
 
U Hrvatskoj se na Thompsonovim koncertima okuplja desno glasačko tijelo koje poneseno njegovim pjesmama nacionalne tematike zna prirediti i nevjerojatne izljeve mržnje, kakav je primjerice zabilježen na proslavi godišnjice Oluje u Kninu 2015. Tada je masa na Thompsonovu koncertu, nakon što je on svoj hit Čavoglave započeo standardnim Za dom spremni, glasno skandirala “Ubij Srbina”. 
 
Zbog svega toga je problematično bilo jučerašnje guranje Thompsona u prvi plan jer on niti je izvođač koji ujedinjava Hrvate, niti njegovo prisustvo na veličanstvenom dočeku za svjetske viceprvake u nogometu šalje u svijet dobru sliku o Hrvatskoj, piše Index hr.

(Alen Avdić)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.