13.1.2019. 18:28
3
Savez ne može da reaguje zbog otkaza Popoviću nakon čestitanja neustavnog dana RS
Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine nema niti mehanizme, niti nadležnosti da reaguje na bilo kakav način kada je riječ o otkazu igraču Dejanu Popoviću.

Nogometni klub Zvijezda iz Gradačca odlučio je da raskine saradnju sa Popovićem, koji je putem društvenih mreža čestitao neustavni Dan Republike Srpske. Otkazi i sankcije fudbalerima zbog eventualnog kršenja pravila ponašanja ili klupske discipline diskreciono su pravo uprave kluba, odnosno čelnika, pojašnjavaju iz krovne bh. fudbalske organizacije.

"Iako je riječ o klubu iz Prve lige Federacije BiH i samim tim u direktnoj nadležnosti je Nogometnog saveza FBiH, i mi smo naravno upoznati sa Popovićevim slučejem i otkazom koji je dobio u NK Zvijezda Gradačac. I N/FS BiH i NS FBiH su nemoćni da na bilo koji način reaguju po ovom pitanju, bilo da neko očekuje da zaštitimo igrača ili na drugoj strani da ga i mi kao Disciplinska komisija kaznimo na neki način. Dakle, Savez u tom slučaju ne može reagovati jer to nije u našoj ingerenciji", kazao je za "Nezavisne" član Disciplinske komisije N/FS BiH.

Disciplinski pravilnik N/FS BiH u jednom svom dijelu predviđa sankcije igračima, trenerima, klupskim funkcionerima i službenim licima zbog  neprimjerenih izjava, ali to u ovom sluačaju, kaže naš sagovornik, nije moguće uzeti u razmatranje.

"Zbog neprimjerenih izjava predviđene su kazne. Međutim, pitanje je šta i u kojoj situaciji se može smatrati neprimjerenom izjavom. Što se tiče poteza NK Zvijezda, oni su vjerovatno postupili po nekom svom pravilniku kojim je definisano ponašanje njihovih igrača i javni istupi i mi se tu nemamo pravo miješati. Pritom ne smijemo zaboraviti da je BiH duboko podijeljena zemlja, u malim sredinama to je posebno izraženo. Pretpostavljam da su se i čelnici kluba našli pod određenim pritiskom javnosti i bili na neki način primorani ovako postupiti. Nije nepoznato da se igrači, i to u mnogo poznatijim ligama svijeta, oglašavaju putem društvenih mreža i svojim komentarima izazivaju određene reakcije javnosti. Zbog toga vjerovatno ne dobijaju otkaz, ali BiH je jednostavno takva zemlja gdje je sve normalno i istovremeno ništa nije normalno", istakao je naš sagovornik.  

Dejanu Popoviću, nekadašnjem fudbaleru Borca iz Banjaluke, u petak je uručen otkaz u Zvijezdi iz Gradačca zbog čestitanja neustavnog Dana Republike Srpske na privatnom Instagram profilu.

"Nakon sastanka Upravnog odbora povodom postupka igrača i kapitena Zvijezde Dejana Popovića, koji je neprimjerenom i nepotrebnom objavom na društvenoj mreži Instagram narušio ugled našeg kluba, NK Zvijezda Gradačac raskida saradnju sa ovim igračem", saopšteno je iz NK Zvijezda Gradačac.

Popović je na Instagramu napisao: "Od Trebinja do Manjače zastave se iste kače, od Novoga pa do Pala sve je naše, Bogu hvala. Za tebe se borba vodila žestoka. Republiko Srpska, zjenico iz oka, prenose Nezavisne.


(Admir Oručević)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.