10.12.2020. 11:05
1
Izmjenama statuta Ivica Osim eliminisan iz NSBiH
Izmjenama i dopunama Statuta Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koje je usvojila Skupština NSBiH, legendarni Ivica Osim (79) više ne može biti počasni predsjednik kuće bh. fudbala.

Fudbalski savez BiH na taj način eliminiše vicu Osima, koji je u domaćoj i svjetskoj javnosti prepoznat kao neko ko je napavio  velike stvari za bh. fudbal.

Naime, u članu 19 - stava 1, tačka “g”, novog Statuta NSBiH jasno piše: Kandidati za članove organa i tijela na dan imenovanja u organe i tijela NSBiH ne mogu biti stariji od 75 godina. A Ivica Osim ima 79. godina.

Inače, na prijedlog Izvršnog odbora NSBiH, Generalna skupština NSBiH može se dodijeliti status počasnog predsjednika ili počasnog člana NSBiH. Taj status dodjeljuje se za posebne zasluge u nogometu/fudbalu.

- Počasni predsjednici i počasni članovi NSBiH mogu prisustvovati Generalnoj skupštini  NSBiH u savjetodavnom svojstvu, ali nemaju pravo glasa. Na osnovu prijedloga Izvršnog odbora NSBiH, Generalna skupština NSBiH će formirati Odbor za savjetovanje i posredovanje za izbore 2020. i 2024. godine i, ako tako odluči za izbore 2028. godine, zbog potrebe za kontinuitetom rada i donošenja važnih strateških odluka za budući period - piše u Statutu kuće bh. fudbala. 

Odbor broji šest članova, koje imenuje Generalna skupština NSBiH, a počasni predsjednik ulazi direktno u Odbor. U sastav Odbora imenuje se šest članova od čega su četiri člana iz NSFBiH i dva člana iz FSRS. Članove predlažu predsjednici entitetskih saveza (NSFBiH i FSRS), predsjednik i dva potpredsjednika NSBiH, a imenuje ih Generalna skupština NSBiH. Kandidat za člana mora imati iskustva u nogometu/fudbalu, bilo kao igrač, trener ili zvaničnik u NSBiH, NSFBiH i FSRS. Imenovani članovi imaju mandat od četiri godine koji počinju i završavaju u isto vrijeme kada počinje i završava mandat narednog Izvršnog odbora. Mandat se može obnoviti ponovnim izborima na Generalnoj skupštini NSBiH. 

Nadležnosti Odbora za savjetovanje i posredovanje su da savjetuje Izvršni odbor NSBiH u radu i zadacima koje ima, posebno kada je u pitanju postupak donošenja odluka važnih za nesmetan rad, te da posreduje u slučaju da Izvršni odbor NSBiH nije u mogućnosti donijeti odluke zbog nepremostivih neslaganja i prepreka. 

- Odbor će na konstitutirajućoj sjednici izabrati predsjednika i najmanje jednog zamjenika. Predsjednik Odbora za savjetovanje i posredovanje ili njegov zamjenik saziva sastanke po potrebi ili na zahtjev više od pola članova u roku od sedam dana. Odbor za savjetovanje i posredovanje mora biti pozivan na sjednice Izvršnog odbora NSBiH i na sjednice Generalne skupštine NSBiH, na kojima članovi Odbora nemaju pravo glasa, ali mogu diskutovati i davati prijedloge u svakom trenutku. Dnevni red i relevantna dokumentacija prethodno će biti dostavljena članovima, u skladu s utvrđenim rokovima. Odbor za posredovanje i savjetovanje, zajedno sa predsjednikom NSBiH, može da komunicira sa FIFA-om i UEFA-om o svojim aktivnostima, opservacijama i preporukama vezanim za funkcionisanje i kretanje unutar NSBiH, na osnovu odluke Izvršnog odbora NSBiH, piše u Statutu NSBiH.

(Lejla Trle) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.