24.2.2021. 16:46
0
Legendarni Meho Kodro za Source.ba: Žao mi je Peteva jer je ispao žrtva, nije Pjanićeva krivica što ne igra u Barci
Način izbora selektora je bio pogrešan - Ramović je zbog povrede izgubio kontinuitet u ekipi i to je razlog njegovog odlaska, rekao je nekadašnji selektor BiH
Nekadašnji selektor reprezentacije BiH i legendarni bh. napadač, Meho Kodro, trenutno radi kao trener švicarske ekipe Laussane Ouchy, koja zauzima pet mjesto u Challenge ligi i bori se za poziciju koja vodi u doigravanje za ulazaka u elitni rang švicarskog fudbala.

Laussane trenutno ima 32 boda, pet manje od drugoplasiranog Schaffhausena koji je na poziciji za play-off, dok lider na tabeli Grasshoppers ima 43 boda. 

Sa Kodrom smo razgovarali o njegovoj ekipi i aktuelnoj sezoni, reprezentaciji BiH i novom selektoru, Barceloni i Messiju, problemima koje imaju Džeko i Pjanić u svojim klubovima...

Kodro se za početak osvrnuo na ekipu koju vodi.

- Ambicija kluba su takve da nemamo imperativ da po svaku cijenu budemo gore u vrhu. Klub se želi konsolidovati ove godine, da vidimo na čemu smo što se tih klupskih ambicija tiče. Da apetiti rastu, to je tačno. S obzirom na to kako smo igrali posljednjih mjesec dana, imamo se pravo nadati još boljih rezultatima u budućnosti, kaže nekadašnji golgeter Veleža, Sociedada, Barcelone, Tenerifea.. .

Džeko nije sklon incidentima

Ekipu je nedavno napustio nekadašnji igrač Željezničara, Sinan Ramović, koji je lani u švicarski tim stigao kao pojačanje. Međutim, nije sve išlo onako kako je planirano...

 - Razlog njegovog odlaska nije nikakva tajna. On je imao jednu neugodnu povredu, poslije nije imao više onaj kontinuitet kao kada je tek stigao, zbog toga je propustio nekoliko utakmica u nizu i već tamo krajem decembra, dogovorio je s klubom raskid ugovora, pojasnio nam je Meho.

Fudbalska selekcija BiH nedavno je dobila konačno selektora nako višemjesečnog cirkusa oko izbora šefa Zmajeva. Nakon „bitke“ između Sergeja Barbareza i Ivayla Peteva, dobio je Bugarin veću podršku FS BiH, a već je i počeo obilaziti naše igrače "rasute" po Evropi.

Čeka ga ogroman posao, te vjerovatno nemoguća misija odlaska na Mundijal 2022. u Katar, ako se malo dublje pogledaju roster i forma ponajboljih igrača naše selekcije, smjena generacije, ali i loša atmosfera, te negodovanje bh. navijača na dolazak Peteva na kormilo Zmajeva.

- Meni je pomalo i žao Peteva, mislim da je on ispao kao neka žrtva svega toga. Mislim da je sam način odabira selektora bio pogrešan. Nije korektan i nije sportski. Što se mene lično tiče ja mislim da je Petev kompetentan trener, bez obzira što se i javnost i navijači možda i ne slažu s tim. Problem je u nekim drugim stvarima dublje prirode, smatra Kodro. 

Miralem Pjanić od dolaska u Barcelonu ima ogromnih problema, kod trenera Koemana skoro nikako ne igra, a u posljednje vrijeme se našao i na meti navijača zbog loše forme i adaptacije na Camp Nouu.

- Moje mišljenje se o Pjaniću nije promijenilo. I dalje smatram da je igrač profila kakav odgovara Barci. Ono što ja mogu da vidim iz svog ugla, jeste da u toj nekoj koncepciji koju sada Koeman preferira, ispred Pjanića prednost dobijaju neki drugi igrači. To je vjerovatno stvar trenera i njegovih taktičkih zamisli u ovom trenutku, mišljenja je bh. stručnjak.

O problemima koje Edin Džeko ima u Romi gdje mu je nedavno nakon sukoba s trenerom Fonsecom oduzeta kapitenska traka, Kodro kaže:  

- Sad ne mogu mnogo o tome govoriti jer nisam bio tu kad se sve to dešavalo i ne znam sve detalje. Ali ono što znam je da je Džeko naša igračka legenda i veliko ime i u Romi, ali i u svakom klubu u kojem je igrao. Ne mogu da shvatim niti da prihvatim da bi Džeko mogao biti inicijator nekih sukoba u ekipi. 

Kodro je jednom prilikom lani, prije početka aktuelne sezone La Lige, rekao kako bi se Messi mogao od legende kluba pretvoriti u nešto zbog čega bi Barcelona mogla mnogo patiti, pogotovo kada se govori o velikoj Barcinoj zavisnosti o Messijevoj igri i formi.

Ove sezone se dešava to da je Barcelona pala u veliku finansijsku krizu (detalji iz Messijevog ogromnog ugovora koji su otkriveni podigli su dodatnu prašinu u Barceloni), klub je ostao bez Uprave i čeka nove izbore, a Messi kojem ugovor ističe na ljeto, nikad nije bio bliže odlasku s Camp Noua.

- Istina je da je jedan dio krize Barcelone uzrokovan upravo tim činjenicama vezanim za Messija. Jednostavno klub se posljednju deceniju i više toliko oslonio na Messija da se to jednom moralo negdje vratiti na negativan način. Barcelona će se prije ili poslije morati reorganizovati na jedan drugi način, morat će pronaći neko rješenje i zamijeniti Messija.

- Messijev ugovor? Ja ne vjerujem da Barcini finansijski problemi imaju veze s tim. Jer, govorimo o najboljem igraču svijeta,  i ako je on toliko zaradio – zaradio je. Barcelona je puno više zaradila zahvaljujući njemu. Koliko mu god Barca dala novca, vratit će joj duplo više, govori Kodro.

Kenan je napravio dobar izbor

Barcelona je nedavno pretrpila debakl u Ligi prvaka protiv PSG koji je na Camp Nouu slavio s 4:1.

- To je samo još jedan pokazatelj da su u krizi, jer na terenu zaista djeluju pomalo konfuzno i loše, i vrijeme je da klub napravi neke rezove i počne da radi na novim ciljevima, smatra bh. trener.
Za kraj, prokomentarisao je transfer sina Kenana, povremenog reprezentativca BiH, iz Athletic Bilbaa u Valladolid.

- Mislim da je Kenan dobro uradio sto je otišao u Valladolid, tamo će imati veću minutažu, a samim tim i priliku da povrati formu. Dugo već ne igra u kontinuitetu, pa će mu sigurno ovaj prelazak u Valladolid puno značiti, zaključio je Meho Kodro.


NOVINAR: Mirza Kadić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.