10.3.2021. 18:15
0
Šta donosi duel u Parizu, reprizu spektakla iz 2017. ili završni nokaut za Barcelonu?
Mnogi se pitaju da li je Koemanova Barca u stanju da ponovi senzaciju sa Camp Noua - Ono što utjeruje dodatnu nervozu u svlačionicu jeste finansijska kriza, da li će osvojiti naslov prvaka u Španiji najmanja je briga za Katalonce ove sezone.
Piše: Mirza Kadić


Fudbaleri PSG-a i Barcelone večeras će na Parku prinčeva odigrati revanš osmine finala Lige šampiona, duel koji će biti sve samo ne običan sudar dva velika fudbalska tima, duel koji će ostaviti dubok trag u historiji Barcelone kako god da se završi po njih.

U modernije vrijeme, kad se spomenu imena ova dva kluba, prvo što nam pada na pamet je ona legendarna utakmica iz 2017. kada je Barcelona u osmini finala nakon poraza u parizu 4:0, uspjela na Camp Nouu da preokrene i slavi na kraju na 6:1 i uradi nešto što svijet fudbala i Liga šampiona nisu vidjeli do tada.

Današnja zvijezda Parižana, Neymar, (koji neće večeras nastupiti zbog povrede) tada je predvodio Katalonce s dva gola i asistencijom za Roberta u 95. minuti, Španca koji je digao skoro više od 96.000 sretnika na Camp Nouu na noge te večeri!

Mnogi se pitaju, da li je današnja Koemanova Barca u stanju da ponovi takvo nešto nakon nedavnog poraza u prvom meču rezultatom 1:4 kod kuće? 

Teško. Ovog puta zaista skoro, pa nemoguće. Istina, fudbal nas iznenadi često, ali sad u ovoj situaciji kada se utakmice Lige šampiona igraju pred praznim tribinama, bez dodatnog naboja i energije koja s tribinama silazi na teren i daje dodatni vjetar igračima u leđa, ekipa čije boje brani naš Miralem Pjanić teško da može odgovoriti na ono čime raspolaže ekipa Mauricija Pochettina, i to na svom terenu.  Ekipa koja, prije svega, iz meča u meč igra sve bolje i podiže svoju formu, i ekipa koju predvodi u ovom trenutku sigurno bolji fudbalski stručnjak čija je postavka igre i taktika kojom je izvukao maksimum iz "vanzemaljca" Mbappea, potpuno razbila igru Ronalda Koemana.

Ne treba zaboraviti još jednu bitnu informaciju vezanu za večerašnji okršaj.

Koliko god ih neko svrstavao među igrače koji su odradili svoje u Barceloni u ovoj sezoni (povrede, odluka trenera, loša forma...), Barci će protiv ekipe kakva je PSG nedostajati itekako super talentovani Fati, iskusni Pique, junak iz 2017. Roberto i majstor Coutinho.

Nije ni argentinski stručnjak s druge strane bez problema. Pored napadača Neymara naprijed će mu nedostajati i mladi Kean koji je zabio gol u prvoj utakmici, a neće biti ni iskusnog defanzivca Bernata. Ipak, i takvi su dovoljni da Barceloni zapečate ovu sezonu u Ligi šampiona.
PSG će do kraja aktuelne sezone u Ligue 1, ako nastavi sa trenutnom formom, a s obzirom na kvalilet lige, vjerovatno preuzeti prvo mjesto ispred Lillea, Lyona, Monaca... i slaviti titulu. 

S druge strane i Barcelona može do titule u Španiji, mada će im to biti mnogo teže ostvariti. Atletico im trenutno bježi dva boda, i ima utakmicu manje, za vratom im puše Real, i to nisu jedini problemi za njih.

Zapravo, da li će osvojiti naslov prvaka u Španiji najmanja je briga za Barcu ove sezone.

Ono što utjeruje nervozu u svlačionicu jeste finansijska kriza i dug od preko 800 miliona eura! Zato bi im nova senzacija protiv Parižana i plasman što dalje u Ligi šampiona bili zlata vrijedni u ovoj sezoni sa finansijske strane.

Uz sve to, na ljeto ih vjerovatno napušta i čovjek koji im je u posljednjih skoro 17 godina donio skoro sve - Lionel Messi. Da stvar bude još gora, Argentinac možda ode besplatno, što bi bio novi finansijski nokaut za višestrukog prvaka Evrope, Španije i svijeta.

Iako je pred Pjanićem, Messijem, Griezmannom i ostatkom društva (ne)moguća misija, dok se igra šanse postoje. Postigne li Barca neki rani gol u Parizu, nema sumnje da nas, iako pred praznim tribinama, na terenu očekuje spektakl.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.