7.9.2021. 18:25
0
Mladi nogometaši BiH remizirali protiv Švedske rezultatom 1:1
U trećem susretu u okviru kvalifikacijske grupe F za Evropsko prvenstvo 2023. godine, selekcija Bosne i Hercegovine u Trening centru N/FS BiH u Zenici remizirala je danas protiv Švedske s rezultatom 1:1 (0:1).

U prvom poluvremenu bh. tim bio je potpuno ravnopravan, ali je dekoncentracija u odbrani Nenada Nikića u prvoj minuti sudijskog dodatka omogućila je Benjaminu Nygrenu da dovede svoj tim u vodstvo od 0:1. Poravnao je iz penala u 64. minuti Anes Mašić.

Susret je počeo prilikom za BiH, nakon šuta Ivana Bašića iz slobodnog udarca u 2. minuti, ali je njegov šut sa oko 20 metara iskosa s desne strane završio preko prečke švedskog gola. Šveđani su zaprijetili u 9. minuti, ali je šut glavom Anthonya Elange s oko sedam metara završio pored gola.

Andrija Drljo je u 12. minuti imao dobar pokušaj za bh. tim. Šut Benjamina Nygarena u 25. minuti sa ivice 16-erca bh. golman Nikola Ćetković izbio je u korner. Nakon kornera u 37. minuti, odbijenu loptu zahvatio je Drljo, ali su i gosti blokirali njegov šut sa oko 13 metara.

Minutu kasnije, opet nakon kornera, slabo je reagirao švedski golman Samuel Brolin, ali se Đorđe Milojević i Igor Savić nisu najbolje snašli. Lopta je na putu do gola pogodila u leđa jednog gostujućeg igrača. Drljo je pokušao i u 43. minuti, ali je odbranio golman Brolin, koji je u 44. minuti bio pod pritiskom te izbio loptu direktno u noge bh. igraču. Međutim, Drljo je bio u naletu pa nije uspio iskontrolirati loptu te šutirati prema praznom golu. Gosti su do poluvremena uspjeli povesti s 0:1.

U nastavku su bh. nogometaši bili konkretniji. Priliku u 59. minute imao je Adrian Leon Barišić, koji je šutirao glavom nakon kornera, ali njegova lopta nije bila i dovoljno snažna pa je golman Brolin uspio odbraniti taj šut.

Terensku inicijativu bh. tim krunisao je golom nakon što je napadač Anes Mašić u 64. minuti umakao kontroli odbrane Šveđana. Golman Brolin je istrčao i prvi stigao do lopte, koju je, međutim, ispustio iz ruku pa je Mašić krenuo prema golu.

Brolin ga je faulirao, a sudija Rob Harvey iz Republike Irske pokazao je na penal te Brolinu i žuti karton. Mašić je bio siguran i penal pretvorio u gol za 1:1. Silovit šut Ivana Bašića u 78. minuti zaustavila je prečka, a na odbijenu loptu natrčao je Mašić. 

Njegov šut glavom saoko dva metra završio je preko gola, ali je pomoćni sudija signalizirao ofsajd pa gol svakako ne bi bio priznat. BiH tim je i do kraja nastavio pritiskati, ali bez ozbiljnijih prilika. Šveđani su i u 90.+2. minuti bili u prilici, ali je šut Bilala Husseina golman Ćetković sigurno odbranio pa je ostalo 1:1.

BIH: Ćetković- Dedić, Milojević, Barišić, Nikić- Begić, I. Savić- Kulašin (M. Savić), Bašić (65. Grgić), Drljo- Mašić (82. Zubanović). Selektor: Slobodan Starčević.

ŠVEDSKA: Brolin- Holm, Tolinsson, Vagić, Kahl- Gustavsson (74. Aimar), Hussein, Gigović (Collander)- Nygren (74. Walemark), Prica (60. Sarr), Elanga. Selektor: Poya Asbaghi.

Žute su kartone dobili Mašić, Milojević, I. Savić, Begić, Grgić (BiH) i Prica, Holm, Gustavson (Švedska).

Danas su u grupi F igrani i mečevi: Luksemburg - Republika Irska 1:1 i Italija - Crna Gora (prvo poluvrijeme 0:0). Tabela: Švedska 7 (3 utakmice), Crna Gora 5 (4), Irska 4 (2), Italija 3 (1), BiH 2 (3), Luksemburg 1 (4) bod.

(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.