9.9.2021. 18:18
0
Misimović oštro odgovorio Begoviću i otkrio detalje koje javnost nije znala: Postavljao je uslove selektorima, Hasagića je maknuo iz reprezentacije
Zvjezdan Misimović u posljednje vrijeme nije se želio eksponirati u medijima. Nekadašnja desetka Wolfsburga i Zmajeva jednostavno smatra kako nije bilo ni potrebe za opsežnim intervjuima. Radije prepušta prostor onima koji su obično novinarima i javnosti zanimljiviji, poput igrača i trenera.

No, sada okolnosti više nisu tako “obične”. Posljednja zbivanja oko nogometne reprezentacije BiH, pogotovo ona izvan travnjaka, gurnula su popularnog Misketa ponovo pod svjetla reflektora. Upravo zbog toga je pristao na razgor za SCsport.ba, kako bi iznio svoju stranu priče, ali govorio i o drugim temama koje interesuju ljubitelje najvažnije sporednije stvari…

Razgovor Misimovića za SCSport.ba prenosimo u cjelosti. 

“Kad gledamo sve tri utakmice u prethodnih desetak dana, vjerujem da možemo biti zadovoljni. Posebno što se tiče igre, napravili smo korak naprijed.. Ostaje žal zbog tog zadnjeg minuta protiv Kazahstana u kojem smo praktično ispustili dva boda. Opet, s druge strane, to je svakako dobro iskustvo za neke mlađe igrače, koji će sigurno izaći jači iz toga. Moram naglasiti da mi je baš drago što je publika bila na vrhunskom nivou u meču protiv Kazahstana, dugo nisam vidio ovakav ambijent”.

Kako ocjenjuješ dosadašnji rad selektora Ivayla Peteva?

“Mislim da zaista trebamo biti zadovoljni. Posebno ako znamo šta se sve dešavalo kada je tek dolazio na klupu reprezentacije, kako je dočekan… Pokazao je srce, ostao jak, a pokazao i trenerski kvalitet. Igrači su ga zaista super prihvatili. Siguran sam da će se to pokazati i na rezultatima, iako smo u teškoj grupi”.

Komentar na dosadašnji razvoj situacije u grupi D kvalifikacija za Mundijal?

“Očekivao sam nešto ovako. Svi smo tu na nekom približnom nivou, ako ne računamo svjetske prvake. Jeste da smo izgubili dva boda protiv Kazahstana, ali ostalo je da odigramo još pola kvalifikacija. Treba imati i na umu da su Kazahstanci otkinuli drugima bodove i da će vrlo vjerovatno još nekome otkinuti. Mi ih svakako moramo pobijediti sada u gostima, u sljedećoj utakmici”.

Da sada pređemo s terena na ovaj “kancelarijski” dio. Koja je tačno funkcija Zvjezdana Misimovića unutar Nogometnog saveza BiH?

“Zvanično sam savjetnik predsjednika NSBiH. Fokus mog djelovanja je reprezentacija. Najviše se bavim mlađim igračima, onima koji se smatraju potencijalom za reprezentaciju. Pomažem i ekipi, staffu, u redovnom kontaktu sam i s Izvršnim odborom NSBiH, može se reći da sam neka spona između svih tih faktora”.

Jedan si od najzaslužnijih što danas imamo dva veoma perspektivna stopera među Zmajevima, Ahmedhodžića i Hadžikadunića. Kako su sa njima tekli razgovori, kako su pristali da se nakon igranja u mladoj selekciji Švedske “prebace” u seniorsku reprezentaciju BiH?

“Razgovori su od početka bili veoma korektni i konkretni. U startu su bili voljni da igraju za Bosnu i Hercegovinu. Mogu čak reći da je veći problem predstavljala sama procedura u vezi papirologije, ali i to smo na kraju uspješno riješili”.

Kakva je situacija sa talentovanim Arminom Gigovićem iz ruskog Rostova, koji je upravo prije nekoliko dana dolazio u Zenicu, ali kao član U-21 reprezentacije Švedske?

“U kontaktu sam s njim. On je rekao da se zasad želi fokusirati na klupske obaveze i da neko vrijeme još ne želi ništa mijenjati. Što svakako treba respektovati. Pratimo situaciju, u kontaktu smo još uvijek, čujemo se i to je to. Vidjet ćemo”.

Ima li na “radaru” još nekih mladih igrača u inostranstvu koji bi u budućnosti mogli zaigrati za BiH?

“Ima par igrača koji su, po meni, veliki potencijal. Ali dok sve ne završimo, radije ne bih spominjao imena”.

Da otvorimo sada temu koja je u žiži javnosti. Asmir Begović. Iznio je vrlo ozbiljne optužbe na svom Twitter profilu, tačnije nazvao je predsjednika NSBiH Vicu Zeljković, selektora Ivayla Peteva i tebe kriminalcima. Komentar?

“Iskren da budem, nisam tako nešto očekivao. Ali ne može me ništa ni uzdrmati u zadnje vrijeme, upravo zbog toga što mi je jasno da se pravi kampanja, čiji je očiti cilj da se uništi ovo što se stvara u reprezentaciji. Nikad nisam učestvovao u nekim nečasnim radnjama niti želio imati veze sa tim. Ni kao igrač, a ni nakon karijere. Stvarno ne razumijem. Ali to će sada rješavati advokati, takve stvari i optužbe mu neće tako lako proći”.

Zbog čega bi onda to uradio Begović?

“Možda je uvrijeđen što nije pozvan. Što se tiče kvaliteta, on sigurno ima mjesta u reprezentaciji. Ali kao osoba, nisam siguran…”

Kako misliš?

“Evo, recimo, kad je dolazio kod Safeta Sušića, on je rekao – ja branim ili više nikad neću doći. Tada je praktično maknuo Kenana Hasagića iz reprezentacije”.

Tako direktno postavio uslov?

“Jeste. Ili sam broj jedan ili neću dolaziti. To vam mogu potvrditi svi koji su bili prisutni. Zatim, sjećam se i da se jedino on u Brazilu svađao oko premija. Šta je s premijama, gdje su, koliko… Tu je isto pokazao da mu je novac bitniji…”

Da li je samo Sušiću pravio probleme ili i nekim drugim selektorima?

“Pa znam i da je Prosinečkom rekao da ne može doći na okupljanje jer mu se kćerka potukla u školi, a sljedeći dan je igrao golf u Portugalu. Poslije utakmice s Holandijom je zatim otišao iz kampa, a da se ni sa kim nije pozdravio iz reprezentacije. Tada smo, da podsjetim, izgubili šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, a on očito onda nije tu vidio svoj interes… Nakon toga smo, ako se sjećaš, morali kao trećeg golmana u Poljskoj prijaviti trenera golmana”.

Dakle, da budem precizan u pitanju – birao je kada će biti uz reprezentaciju?

“Pa takve osobe gledaju više lični interes. Evo, sa Šehićem je sedam godina dijelio svlačionicu, nijednom mu nije pružio ruku i pozdravio se”.

Kako su neki sadašnji reprezentativci, a koji su igrali sa njim u reprezentaciji, doživjeli njegov istup? Jesi li pričao sa njima o tome?

“Ekipa je čitala te njegove izjave, naravno. Svi su jako razočarani. Također su me molili da, kad budem imao priliku, ispričam te događaje sa njim. Da se zna o kakvoj se osobi radi. Nisu svi onakvi kakvima se predstavljaju u medijima”.

Neki od aktuelnih reprezentativaca su tražili da ispričaš ovo što si naveo o Begoviću?

“Baš tako”.

Kako komentarišeš poruku menadžera, koju je objavio N1? Onu o kupovini mjesta u reprezentaciji?

“Pa, ja nisam iz te priče. Meni nikad niko ništa slično nije poslao. Znam koliko i ostali. Ako ta poruka zaista postoji, neka to odgovarajući organi istraže”.

Nevezano za konkretnu poruku, da budem direktan – ima li kupovine mjesta u reprezentaciji BiH?

“Do mene takve informacije nikad nisu došle. Daleko od toga. Ali evo o čemu se radi. Diže se hajka. Zašto neko nije sačekao poslije utakmice sa Kazahstanom da to iznese? Ne mislim da je to nešto puno pogodilo igrače, da se razumijemo. Ali trošiš energiju na gluposti, umjesto da se fokusiraš na ono što je stvarno bitno”.

Kako bi opisao Vicu Zeljkovića i svoju saradnju sa predsjednikom NSBiH?

“Dosad je ispunio sve što je obećao i šta smo se dogovorili. Moje iskustvo je pozitivno. Sve što treba, to se i nabavi. Ne samo za seniorsku reprezentaciju, nego i za mlade selekcije. Naprimjer, deset godina niko nije htio kupiti novu medicinsku opremu, a sad ćemo je dobiti zahvaljujući njemu”.

Na društvenim mrežama te sve češće optužuju da imaš neke “talove” sa prvim čovjekom Saveza…

“Pa, to su baš gluposti. Finansijski sam nezavisan, valjda svi to znaju. Imam i svoj privatni biznis, koji nema nikakve veze sa njim. Uostalom, zaista me ne zanima to što pojedinci pišu po društvenim mrežama…”

Kad smo kod društvenih mreža, imaš li komentar na komentare Sergeja Barbareza?

“Pa, sve ok”.

Misliš li da ti je zamjerio što nisi stao na njegovu stranu kada se birao selektor?

“Može biti, ne znam. Ja sam profesionalno ušao u tu priču. Prijateljstvo sam stavio sa strane. Gledao sam šta je najbolje za reprezentaciju, prema tome napravio sopstvenu procjenu.”

Počeli smo s reprezentacijom i kvalifikacijama, najbolje da sa time i zatvorimo intervju. Vidiš li BiH u baražu?

“Realno je da budemo drugi u grupi i plasiramo se baraž. U samom baražu se sistem takmičenja promijenio i tu će već biti teže da izborimo kartu za Katar. Ali ne i nemoguće, naravno. Naš konačni cilj je da izgradimo ekipu, dobijemo neke nove igrače, kroz ove kvalifikacije”.

Mnogi strahuju da će kvalitet reprezentacije znatno opasti kada se oproste Džeko i Pjanić…

“Isto smo mislili i kada su se opraštali Bola, Balja, Sergej, Hasan,… Ali onda smo kod tadašnjeg selektora Muzurovića stvorili Džeku, Vedu, Salihovića,… Igrat će se fudbal i poslije tog dana kada se Džeko i Pjanić povuku. Uvijek je bilo talenata na našim prostorima, samo treba raditi”.

Poruka za kraj?

“Samo zajedno možemo naprijed. Mi smo mala država, nema potrebe da gubimo snagu i energiju na gluposti. Zahvalio bih se još jednom navijačima na atmosferi u Zenici prije nekoliko dana. Dugo nisam to osjetio. Nadam se takvoj podršci i dalje”.

(Ajdin Balićevac)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.