8.6.2022. 8:46
0
Grbavica evocira sjećanje na '96: Remake derbija Želje i Sarajeva za liječenje bolesnih
Na stadionu Grbavica večeras od 19:30 sati bit će održan remake prvog poslijeratnog derbija koji je odrigran između Željezničara i Sarajeva. Nosilac projekta je udruženje Pomozi.ba, a ovaj jedinstven sportski događaj ima humanitarni karakter jer sav prihoda ide u Fond za liječenje „Sportisti za život“.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo podržala je realizaciju humanitarne utakmice „Remake derbija između Željezničara i Sarajeva iz 1996. godine“, a koju organizuje Udruženje Pomozi.ba.

Predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda pozvao je sve navijače i simpatizere Želje i Sarajeva, sve građane našeg grada, posjetioce, domaće i strane turiste da sutra uživaju u ovom jedinstvenom sportskom i humanitarnom događaju i osjete istinski duh Sarajeva, naglasivši kako je derbi iz ’96. godine simbolizuje više od samog sporta i fudbala – ta utakmica simbol je pobjede mira nad ratom i simbol nesalomljivog duha ovog grada koji ne priznaje druge podjele osim podjele na „bordo“ i „plave“.

„Prepoznajemo važnost sporta u kreiranju dobrih priča o Sarajevu i važnost sporta kao univerzalnog jezika koji razumiju turisti iz svih dijelova svijeta. Gradski derbiji su svojevrsna turistička atrakcija i dio turističke ponude jednog grada i predstavljaju odličan način za upoznavanje lokalne kulture, povezivanje s lokalnim stanovništvom i kreiranje jedinstvenog iskustva, što je jedan od najznačajnijih trendova u svijetu turizma.

Kroz podršku značajnim sportskim dešavanjima, promovišemo brend Visit Sarajevo i na taj način povećavamo vidljivost i atraktivnost Sarajeva kao destinacije, ali i cijele Bosne i Hercegodine, a posebno smo ponosi što ovaj događaj ima humanitarni karakter i što na ovaj način dajemo svoj doprinos Fondu za oboljele bh. građane, a Turistička zajednica Kantona Sarajevo gradi karakter društveno odgovorne kompanije“, kazao je Magoda.

Idejni tvorac ovog projekta Jasmin Ligata naglasio je važnost ove emotivne utakmice za njegovanje kulture sjećanja, a oko 40 aktera originalnog derbija iz ’96 ponovo će ostaviti srce na terenu.

Direktorica FK Željezničar Amira Bajrović-Uzunović i FK Sarajevo Ajla Alimanović pozvale su navijače da svojim prisustvom podrže ovu utakmicu koja će biti svojevrsni čas historije za mlađe generacije.

Fudbaleri Bulent Biščević i Dženan Hošić vjeruju da je odabrana utakmica najbolja u historiji sarajevskih derbija jer budi posebne emocije. Prisjetili su se golova na „oslobođenoj livadici“ gdje, kako kažu, nisu igrali igrači suprotnih timova, nego „raja protiv raje“

„Igrat ćemo utakmicu punu emocija koliko nam noge budu dozvoljavale“, poručio je Biščević.

Za utakmicu su pripremljeni i dresovi replike iz '96 kako bi cijela atmosfera bila upotpunjena. 


(Patria/Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.