22.10.2022. 9:29
0
Štrajk prijeti španskom fudbalu zbog Reala i Barcelone!
Ne može se isključiti štrajk klubova nogometne La Lige ovog mjeseca zbog novog španskog zakona o sportu.

Objavio je to ESPN. Ipak, strane se nadaju da će postići dogovor prije nego što se takva drastična mjera pokaže neophodnom.

Očekuje se da će zakon biti usvojen prije kraja ove godine

Predsjednik LaLige Javier Tebas sazvao je vanrednu sjednicu skupštinu sljedeći četvrtak, 27. oktobra. Tada će se raspravljati o sljedećim koracima u vezi najnovijeg nacrta vladinog zakona. Očekuje se da će zakon biti usvojen prije kraja ove godine.

Liga je nezadovoljna što je povučen amandman koji je trebao spriječiti španske klubove da sudjeluju u otcijepljenoj Superligi. Navodi se pritisak Real Madrida i Barcelone koje podupiru ovaj projekt.

Amandman bi omogućio La Ligi i Španskoj nogometnoj federaciji (RFEF) da odbiju licencu klubovima koji igraju u takmičenjima koja ne priznaju upravna tijela nogometa, kao što je Evropska nogometna federacija (UEFA).

U ponedjeljak je održan sastanak na kojem su sudjelovali španski ministar kulture i sporta Miquel Iceta, predsjednik La Lige Javier Tebas i predstavnici 15 klubova iz prve i druge španske lige.

No, to pitanje ostaje neriješeno.

Izvori su za ESPN rekli da liga i njeni klubovi lobiraju za promjenu nacrta. Vjeruju da će uspjeti uvjeriti vladu da odustane od uklanjanja amandmana.

Štrajk bi bio posljednja mjera

Štrajk kojim bi se ligaška sezona prekinula bila bi posljednja mjera. No, ne se može u potpunosti isključiti, rekli su izvori.

Kompanija koja stoji iza Superlige, A22 Sports Management, imenovala je novog izvršnog direktora, Bernda Reicharta. Time želi obnoviti ovaj uspavani projekt.

Tri kluba osnivača koji su ostali javno podržavati Super ligu, Real Madrid, Barcelona i italijanski Juventus, trenutno čekaju odluku Evropskog suda pravde.

Odluka se očekuje u decembru. Sud će odlučiti predstavlja li UEFA-ina kontrola evropskog nogometa nezakoniti monopol prema propisima Evropske unije.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.