30.11.2022. 18:52
0
FIFA na narednom Mundijalu ukida remi u grupnoj fazi?
FIFA od idućeg Svjetskog fudbalskog prvenstva, koje će se 2026. održati u Meksiku, SAD-u i Kanadi, planira uvođenje izvođenja penala u slučaju da neriješenim rezultatom završe utakmice u grupama.

Ovo otkriva pouzdani britanski Athletic, a pobjednik penal-serije dobio bi bonus bod.

- Postoji i varijanta čak i da se penali izvode prije početka svake utakmice u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između reprezentacija jer bi se moglo doći u situaciju da određeni rezultat ide u korist obje momčadi, a da se tako eliminira treća reprezentacija u grupi - piše Athletic.

Na narednom mundijalu će inače prvi će put igrati čak 48 reprezentacije, što je povećanje od 50 posto u odnosu na aktuelni broj sudionika.

Za četiri godine će reprezentacije biti podijeljene u 16 grupa sa po tri selekcije. U narednu fazu će ići po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe.

- Penali bi zaista mogli biti opcija za turnire s grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Zato što postoji veliki rizik da sva tri ekipe na kraju budu izjednačene po bodovima i golovima - kazao je FIFA-in direktor za tehnički razvoj Marco van Basten.

(A. Balićevac)

FIFA
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.