29.12.2022. 12:32
0
Prema anketi BBC Sporta: "Svjetsko prvenstvo u Kataru najbolje u 21. stoljeću"
FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022. na kojem je Argentina osvojila titulu trijumfom nad Francuskom u finalu poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca, proglašeno je „najboljim Svjetskim prvenstvom u ovom stoljeću“, prema istraživanju BBC Sporta s nevjerovatnih 78 posto glasova.

Mundijal u Kataru odnio je dominantnu pobjedu u odnosu na preostala četiri koja su održana u ovom stoljeću. 

Prema anketi BBC Sporta, na drugoj poziciji s šest posto našli su se Japan i Južna Koreja, koji su 2002. organizirali Svjetsko prvenstvo.

Treće mjesto pripalo je Brazilu (2014.) s pet posto glasova, dok Njemačka (2006.) i Rusija (2018.) dijele četvrto sa po četiri posto.

BBC Sport u uvodu ankete navodi da je Mundijal koji je počeo s brojnim skepsama završio „možda najvećim finalom ikada“. Bilo je to, dodaju, Svjetsko prvenstvo puno šokova. S Marokom koji je stigao do polufinala, Japanom koji je pobijedio Španiju i Njemačku, kao i Saudijskom Arabijom koja je nadigrala kasnijeg prvaka Argentinu.

Ovakav ishod BBC-ove ankete posebno je interesantan jer je britanski javni servis bojkotirao ceremoniju otvaranja Svjetskog prvenstva, pokrenuvši seriju napada na Državu Katar zbog navodnih kršenja ljudskih prava, prenosi katarski Gulf Times.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i nekoliko drugih istaknutih sportskih zvaničnika proglasili su turnir najboljim ikada upravo zbog raznolikosti.

- Mnogi ljudi iz cijelog svijeta došli su u Katar i otkrili arapski svijet koji nisu poznavali, ili su ga poznavali samo po onome što im je prikazano - rekao je novinarima šef FIFA-e.

Osim brojnih iznenađenja i preokreta tokom grupne faze preko uzbuđenja nokaut dijela Mundijala do vjerojatno najboljeg finala ikada - Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. dirnulo je svijet na mnogo načina.

Između ostalog i zbog činjenice da je jedan od najboljih igrača ikada, Lionel Messi, konačno osvojio jedini trofej koji nije imao osvojen u dugoj karijeri. Historijsko FIFA Svjetsko prvenstvo - prvo koje je održano na Bliskom istoku – bilo je obilježeno i obiljem golova. 



(Fena / Aldina R.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.