28.1.2023. 12:40
1
“Plavci” potrošili više nego LaLiga, Bundesliga, Serija A i Ligue 1 zajedno
Novi vlasnik Chelsea Todd Boehly u maju je silovito ušao u englesku Premier ligu.

Zajedno sa Behdadom Eghbalijem (Clearlake Capital), Markom Walterom i Hansjoergom Wyssom kupio je Chelsea od Romana Abramoviča za pet milijardi eura.

Bila je to najveća kupovina nogometnog kluba u historiji.

“Naše je opredjeljenje dobiti što više talenata, ulaganje na duge staze”, priznao je Boehly.

Novi gazda Boehly nije gubio vrijeme
I nije gubio vrijeme otkako je postao gazda na Stamford Bridgeu.

Prvo je restrukturirao menadžment i sportsku stranu. Direktorica Marina Granovskaia, predsjednik Bruce Buck i tehnički savjetnik Petr Cech napustili su klub iz Londona.

A onda je američki biznismen prodrmao tržište, prenosi Marca.

Tokom ljeto 2022. je potpisao je Wesleyja Fofanu (80,4 miliona eura odštete), Marca Cucurellu (65,3), Raheema Sterlinga (56,2), Kalidoua Koulibalyja (38), Carneya Chukwuemekua (18), Pierre-Emericka Aubameyanga (12), Gabriela Sloninu (9,1) i Denisa Zakariju (posudba za 3 miliona eura).

To je bilo ukupuno 282 miliona eura samo za obeštećenja. Nijedan klub u Evropi nije dostigao njegovu potrošnju…

Međutim, ni to nije bilo dovoljno. Chelsea je otpustio trenera Thomasa Tuchela nakon njegovog blijedog starta u sezoni.

“Nismo bili sigurni da Thomas dijeli našu viziju”, rekao je Boehly.


No, niti dolazak Grahama Pottera nije “popravio” sreću “Plavaca”.

Deseti su u Premier ligi nakon 20 kola, deset bodova zaostaju za plasmanom u evropsku Ligu prvaka. To je kriza koju žele sanirati na tržištu.

Uz asistenciju Christophera Vivella, bivšeg sportskog direktora njemačkog RB Leipziga, i Paula Winstanleya, bivšeg direktora skauta Brightona, Chelsea je u ovom mjesecu potrošio 178,5 miliona eura!


Doveli su Mykhayla Mudryka (odšteta 70 miliona eura fiksno plus 30 miliona bonusa), Benoita Badiashilea (38), Nonija Maduekea (35), Andreya Santosa (12,5), Datra Fofanu (12) i Joaa Felixa (11 miliona, posudba).

Potrošili su više nego ostale četiri velike lige zajedno!

Transferi u zimskom prijelaznom roku njemačke Bundeslige (49,4), španske LaLige (24,1), francuske Ligue 1 (19,3) i italijanske Serie A (9). To jedva “dobacuje” 101,8 milion eura.

Čak i kada se dodaju portugalska Primeira Liga (22,3) i nizozemska Eredivisie (17) ne dolazi se do cifre od 141 milion eura.

Chelsea je prvi klub u historiji koji je potrošio više od 400 miliona eura na transfere u sezoni. Ukupno 460,5 miliona, koliko su potrošili na 14 igrača, premašuje ulaganje Abramoviča u posljednje tri sezone (410,2).

Chelsea probio sve granice
Također su i rekorderi. Samo su španski klubovi Barcelona (380,1 milion u sezoni 2017/2018) i Real Madrid (355,5 miliona u 2019/2020) te engleski Manchester City (317,5 miliona u 2017/2018) probili granicu od 300 miliona eura.

Boehly je probio granicu nakon osam mjeseci na Stamfordu.

Zašto su potpisali toliko igrača?

Kieran Maguire, profesor i voditelj ekonomskog portala Price of Football, objašnjava modus operandi Bluesa:

“Razdvojili su troškove s neuobičajeno dugim ugovorima. Prema pravilima, novac za koji se proda igrač računa se 100 procenata u finansijski fair-play u toj sezoni. Međutim, troškovi kupovine su raspoređeni na godine ugovora.”

Mudryk (ugovor do 2031. godine) i Badiashile (2030) dio su ovog plana.

“Drugi klubovi imaju dugoročnu strategiju. Ako igrači koje su potpisali budu greška, morat će ih zadržati dugo vremena. To je kockanje visokog rizika,” objašnjava profesor Maguire.


(Admir O.)

Chelsea
1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.