27.3.2023. 18:14
1
Hadžibegić: Ako kao nacija idemo iz euforije u katastrofu to već nije problem ekipe
FOTO: NSBIH
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić kaže da nam je pobjeda nad Islandom u Zenici (3:0) dala velika očekivanja i pred gostovanje u Slovačkoj.

Međutim, u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. “Zmajevi” su sinoć poraženi u Bratislavi sa 0:2. Presudilo nam je veoma loše prvo poluvrijeme u kojem smo primali oba gola.

“Pokušali  smo u drugom dijelu da to ispravimo, ali to je bilo teško s obzirom na njihov kvalitet i iskustvo. Na “vruće” smo analizirali, naša mlada ekipa emotivno se potrošila u prvoj utakmici.

Nije bilo zraka da se taj balon napuše za drugu utakmicu”, kaže Hadžibegić za TVSA.

Dodao je da ovo bilo važno iskustvo za mlađe reprezentativce.

“Na visokom nivou ne možete igrati kad vi to hoćete, nego kad protivnik dođe. Morate biti svaki put spremni. Protivniku smo dozvolili da vrlo lako dođe do prednosti. U drugom poluvremenu, sami igrači su reagovali.

Pokušali smo i nekim izmjenama da popravimo i utisak i rezultat. Bila je prilika Demirovića. Da smo smanjili još više bi se digli u finišu. Možda bismo mogli izjednačiti, ali rezultat je kakav jest. Ima još osam utakmica”, riječi su Hadžibegića.

Otkrio je i šta je rekao igračima po završetku utakmice.

“Bili smo razočarani. Fulili smo jednu stepenicu, ne koju smo morali iskoristiti, ali mogli smo bolje uraditi, bilo je prilike. Rekao sam to i stručnom štabu.

Dok sam ja selektor i dok sam odgovoran, ne želim tužnih faca i neke krize. U fudbalu je tako, različita su stanja kad pobijedite i kad izgubite.

Nismo ni najbolji ni najgori. Ako želimo igrati sa svima, moramo se dobro potruditi bez presedana. A moramo biti svjesni nekih realnih teškoća, zašto imamo oscilacije”, rekao je Hadžibegić i dodao:

“Jedan detalj koji sam jučer deset puta čuo: “A mi smo takva nacija – iz euforije u katastrofu”. Ako je već nacija takva, onda već nije problem ekipe. Onda generalno moramo raditi na tom planu da to promijenimo”.

Pred nastavak kvalifikacija ga raduje to što se pojavilo nekoliko mladih igrača, ali ga i brine ritam i minutaža koje pojedini reprezentativci imaju u svojim klubovima.

(Erna H.) 

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.