4.4.2023. 18:35
1
Jedan od najboljih svjetskih igrača 90-ih odbrojava posljednje dane u Izvršnom odboru UEFA-e: Zašto je Davor Šuker izbačen?
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL
Već je sasvim jasno da bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS-a) i nekadašnja Zlatna kopačka, legendarni Davor Šuker, odbrojava posljednje dane u Izvršnom odboru UEFA-e.

Nakon što je održana Skupština HNS-a na kojoj su se članovima obratili i predstavnici najvišeg europskog (UEFA) i svjetskog (FIFA) fudbalskog tijela, zvanično je potvrđeno da Davor Šuker više neće biti član Izvršnog odbora UEFA-e. 

Ovu informaciju saopštio je voditelj odjela za upravljanje u nacionalnom savezima i globalne institucije Luca Nicole koji je naveo kako se Šuker nije niti mogao kandidirati za novi mandat. Razlog tome je jer više nema jednu od vodećih funkcija u HNS-u, što je ujedno bio i uslov za kandidaturu, naveli su iz UEFA-e. 

''UEFA u srijedu ima Kongres na kojem će biti izabrano više od pola članova Izvršnog odbora. Ovom prilikom se zahvaljujem Davoru Šukeru na radu posljednjih osam godina u ovom tijelu. Mandat Davora Šukera dolazi kraju, ali Hrvatska će biti odlično predstavljena unutar UEFA-e gdje imate Zvonimira Bobana, tehničkog direktora i šefa nogometa", naveo je Nicole. 

Nicole je također odao poštovanje prema hrvatskoj reprezentaciji te naveo kako oduvijek ima simpatije prema hrvatskom fudbalu.

"Malo je zemalja koje su toliko dobre u fudbalu kao Hrvatska, rezultati nacionalne reprezentacije su nevjerojatni. Još jednom ste zadivili cijeli svijet u Kataru i učinili nas ponosnima kao Europu jer bili ste druga najbolja europska momčad na turniru. Naravno ovakav uspjeh nije slučajan, zaslužen je mukotrpnim radom, predanošću i talentom od strane HNS-a i cijele fudbalske porodice. Oduvijek osjećam posebno simpatije prema hrvatskom fudbalu zbog mnogih Hrvata iz moje zemlje Švicarske", naveo je Nicole. 

Riječi hvale za hrvatsku momčad stigle su i od strane Lorenza Cavallari, predstavnika FIFA-e.

"Prije svega tri mjeseca završilo smo saifantastičnom Svjetskom prvenstvom u Kataru, na kojem je Hrvatska bila jedan od najzanimljivijih priča. Što još reći o zemlji od četiri milijuna stanovnika koja je drugi puta zaredom postigla takav fantastični uspjeh. Takvi rezultat dokaz su kvalitetnog rada, mukotrpnog i dugoročnog rada u Hrvatskoj s mladim igračima. Odličan ste primjer sportskog razvoja i tehničkog rada, kao FIFA ponosni smo na sve projekte koje zajedno radimo. FIFA je nedavno pokrenula treći ciklus Forwarda programa, a HNS je jedan od prvih saveza koji je uspješno povukao sredstava", navodi Cavallari. 


Davor Šuker - najbolji hrvatski fudbaler svih vremena

Davor Šuker, rođen je 1. januara 1968. godine u Osijeku i prema mnogima je najbolji hrvatski fudbaler svih vremena. Od 2012. do 2021. godine obnašao je dužnost predsjednika HNS-a, nakon čega ga je naslijedio Marijan Kustić. 

"Svoj lik i djelo sam 24 dnevno, 365 dana u godini, davao hrvatskom fudbalu. Svojim znanjem želio sam napraviti od HNS-a najuspješniju sportsku organizaciju i uspješan brend i mislim da sam u tome uspio. Nisam to napravio sam i zahvaljujem svima koju sa mnom tu priču pisali. Ponosan sam na srebro u Rusiji, najveći uspjeh u historiji. Drago mi je da sam kao igrač i predsjednik bio dio najvećih uspjeha u historiji hrvatskog fudbala", riječi su kojima se obratio nakon svog odlaska na čelu HNS-a. 

Davor Šuker svoju karijeru započeo je u rodnom gradu za momčad Osijeka sa kojima je u periodu od 1984. do 1988. godine postigao 40 pogodaka. Nakon što je postao i prvi strijelac tadašnje lige u svoje redove doveo je i zagrebački Dinamo.

Za Modre je nastupio 60 puta, uz 34 gola, da bi 1991. godine potpisao za španjolsku Sevillu, u kojoj je proveo punih pet godina te zaigrao i s Diegom Maradonom. Za Sevillu je u više od 150 utakmica postigao 76 golova.

Dobre igre u Andaluziji odvele su ga na Santiago Bernabeu, u jedan od najvećih klubova svijeta, Real Madrid. Među Kraljevima bio je do 1999. godine, a u klupske je uspjehe ugradio novih 40 pogodaka te jedne sezone bio i najbolji strijelac momčadi. Pritom je osvojio jedan naslov prvaka Španjolske, španjolski Superkup, naslov prvaka Europe te pobjednika Interkontinentalnog kupa.

Po odlasku iz Madrida nosio je dres još jednog europskog velikana, londonskog Arsenala, a klupske je nastupe okončao u taborima West Ham Uniteda i naposljetku njemačkog Münchena 1860. 


S terena se povukao 2003. 

Davor Šuker zvanično se sa terena povukao 2003. godine, kada je imao 35 godina. 

Bio jedan od nosilaca igre i reprezentativnih selekcija. U mlađim kategorijama bivše Jugoslavije istaknuo se s 15 golova, a 1987. godine bio je dio zlatne generacije U-20 nekadašnje države koja je u Čileu postala prvak svijeta, gdje je bio drugi najbolji strijelac. Tri godine poslije osvojio je srebro na Europskom prvenstvu u Rusiji za igrače do 21 godine, uz nagradu za najboljeg igrača, a za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije zaigrao je dva puta, uz jedan pogodak.

Najdublji je trag ostavio u nacionalnom dresu Hrvatske koji je branio 69 puta, a s 45 pogodaka najbolji je strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije. U Francuskoj, 1998. godine, Hrvatska je osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, a Šuker je sa šest pogodaka na turniru osvojio Zlatnu kopačku, ispred Batistute i Vierija koji su imali pet.

Iste je godine zauzeo treće mjesto u izboru Fifinog igrača godine te drugo mjesto u izboru za Zlatnu loptu France Footballa.

Brojna su mu priznanja stigla kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva. U Hrvatskoj je šest puta biran za fudbalera godine, uspješne 1998. godine i za sportaša godine, a dobitnik je i državne nagrade Franjo Bučar.


Popis "zlatnih igrača" 

UEFA ga je 2003. godine uvrstila na popis "zlatnih igrača" prigodom 50. godišnjice kao predstavnika Hrvatske, po izboru HNS-a. Našao se i na Peleovom popisu 125 najboljih igrača svih vremena, kao i među 100 najboljih igrača 20. stoljeća po izboru uglednog časopisa World Soccer.
Po završetku igračke karijere upravljao je vlastitom nogometnom akademijom, a od 2010. godine postao je članom Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza. Sljedeće je godine imenovan u Uefinu nogometnu komisiju.

5. jula 2012. godine izabran je za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, na dužnost koju je obavljao do 2021. godine, a već od augusta iste godine radio je u Izvršnom odboru Fifinog Kupa konfederacija, koju također više neće obavljati. 



Piše: A. Rovčanin 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.