8.6.2023. 11:41
4
Tegeltija: Borac je klupska reprezentacija Republike Srpske i njen ambasador u Evropi
Fudbalski klub Borac prošlu sezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine završio je na drugom mjestu i tako izborio plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu naredne sezone.

Novi sportski direktor kluba Milan Tegeltija u razgovoru za “Banjaluka.net” govorio je o uspjehu ovog kluba.

“Ostvaren je primarni cilj, odnosno plasman u evropska takmičenja. Uz to, kroz drugo mjesto na tabeli dodatno smo uspjeli izboriti preskakanje jednog kola, što znači automatsko igranje drugog kola, uz tretman kao da smo prošli prvo pretkolo, što znači i po broju bodova i po nagradi koju Borac dobija od UEFA-e za igranje u drugom kolu. To je bitno za klub i u reputacijskom i u finansijskom smislu. Naravno, s tim se naše ambicije ne završavaju, one su puno veće i zato ovo tretiram kao relativni uspjeh.”, rekao je Tegeltija.

Kaže kako je zadovoljan, ali da cilj nije upotpunjen.

“Potpuni uspjeh će primarno biti osvajanje šampionske titule i ulazak u grupnu fazu evropskih takmičenja. To će, što se tiče Evrope, ove godine biti teško ostvarivo, jer je težak put koji podrazumijeva da morate proći tri teška evropska protivnika. Tek sljedeće godine sa osvajanjem titule otvara se puno lakši put za ulazak u grupnu fazu, kada je dovoljno proći samo jednog protivnika. Zbog toga naše aktivnosti prilagođavamo tim prioritetima upravo tim redosljedom.”, rekao je Tegeltija, a potom dodao:

“Naravno, to ne znači da unaprijed odustajemo i ove godine i da nećemo dati svoj maksimum da doguramo što dalje u Evropi i ove godine, ali ponavljam, objektivno, s obzirom na teżak put do tog cilja ove godine, naš prioritet ove godine stavljamo na osvajanje šampionske titule, kako bi sljedeće godine imali puno lakši put do grupne faze, a i puno veću i bolju finansijsku nagradu od UEFA-e.”

Govorio je i o natpisima kako njegov klub želi dovesti Stevana Jovetića.

“Ne mogu konkretno, analiziramo i razgovaramo sa brojnim igračima sa svih strana svijeta, regiona i BiH, naši su skauti, slobodno mogu reći, po cijeloj Evropi i svijetu, ali o konkretnim imenima ću govoriti onda kada dođe do realizacije nekog transfera. Znamo šta tražimo i znamo koliko možemo da se “ispružimo”, balans između to dvoje će nas opredjeljivati u dovođenju igrača koji su “best by”. Prerana informacija u medijima o potencijalnim pojačanjima često može da pokvari cijelu priču, jer ima puno zlonamjernih koji imaju različite interese, koji tada kreću u razvaljivanje eventualnog transfera”, rekao je Tegeltija, a potom dodao:

“Kako rekoh, ne mogu i ne želim da govorim o potencijalnim pojačanjima. Konkretno, za Jovetića mogu samo da kažem – postoji li klub u BiH koji takvog igrača ne bi želio u svojim redovima?”

Govorio je i o finansijskom stanju u FK Borac.

“Borac još uvijek nije samoodrživ, i za ostvarivanje ovih ambicija je potrebno negdje oko 6 miliona KM, od čega je ova uprava u stanju da obezbjedi pola tog iznosa, odnosno 3 miliona, dok 3 miliona očekujemo da nam država na neki način izađe u susret, jer uspjeh Borca nije uspjeh jednog kluba, uspjeh Borca je uspjeh Republike Srpske i mi to tako vidimo. Borac je klupska reprezentacija Republike Srpske i njen ambasador u Evropi u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu”, ističe Tegeltija.

(Ajdin B.)

4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.