26.1.2024. 16:35
0
Vaha Halilhodžić uskoro preuzima reprezentaciju koju je već vodio?
FOTO: Screenshot/Youtube
Bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić (71) blizu je novog trenerskog angažmana i veoma je blizu novog selektorskog angažmana sa selekcijom Alžira koju je već trenirao.

Iskusni 71-godišnji stručnjak iz Jablanice je u ljeto 2022. godine dobio otkaz u Maroku iako je tu afričku zemlju odveo na Svjetsko prvenstvo u Kataru. To je bio Vahin posljednji angažman, nakon čega se povezivao sa mnogim timovima, ali i dalje je "nezaposlen".

Ne tako davno povezivalo ga se sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine, ali ubrzo je postalo jasno da od toga nema ništa i da je gotovo nemoguće vidjeti Vahu na klupi fudbalske reprezentacije BiH.

Sada se popularnom Vahi otvaraju vrata reprezentacije koju je već vodio u periodu od 2011. do 2014. godine i koju je odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Radi se o selekciji Alžira koja je doživjela fijasko na tekućem turniru Afričkog kupa nacija jer su ispali već u grupnoj fazi.

Ime Vahida Halilhodžića uveliko se provlači kao budućeg selektora Alžira. Prema nekoliko izvora, Alžirski fudbalski savez (FAF) i njegov predsjednik Walid Sadi žele da upravo on naslijedi Djamela Belmadija na čelu reprezentacije.

Alžirski fudbalski savez, koji je u srijedu objavio da je postigao dogovor s Djamelom Belmadijem o sporazumnom razlazu, sada je u potrazi za novim selektorom i Vaha je navodno najbliže toj poziciji.

Prvi čovjek Alžirskog fudbalskog saveza obećao je revoluciju kako bi se ponovo zauzela dobra pozicija na kontinentalnoj i međunarodnoj razini.

Ova revolucija koju je obećao prvi čovjek na čelu alžirskog fudbala neizbježno će uključivati imenovanje nacionalnog selektora, sposobnog voditi Zelene do uspjeha tokom sljedećih događaja, naime Afričkog kupa nacija (CAN 2025.) u Maroku i Svjetskog prvenstva 2026. čiji su domaćini Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko.

Dok kruži nekoliko imena koji će naslijediti Djamela Belmadija, Alžirski fudbalski savez (FAF) navodno se odlučio za bivšeg trenera alžirske reprezentacije Halilhodžića.

Presdjednik saveza Walid Sadi i danas održava odličan odnos s Vahidom Halilhodžićem i vjeruje da je to idealan čovjek koji bi mogao da spasi reprezentaciju i vrati joj stari sjaj.

Vaha je u karijeri osim Alžira i Maroka, vodio Japan i Obalu Slonovače, dok je kao trener radio u Veležu još davne 1990., potom Beauvaisu, Raji Casablanci, Lilleu, Rennesu, PSG-u, Trabzonsporu, Al-Ittihadu, Dinamo Zagrebu, Trabzonsporu i Nantesu.

Kao igrač je ponikao u Veležu, igrao u Hrvatskoj za Neretvu iz Metkovića, a onda se otisnuo u Francusku gdje je nastupao za Nantes i PSG, klubove koji ga itekako poštuju.

(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.