21.12.2015. 13:57
0
Studenti dizajnirali robota koji izvodi derviški ples
Student Odsjeka za elektroniku i elektrotehniku Univerziteta Karabuk u Turskoj, Mustafa Turkcan i njegovi prijatelji povodom obilježavanja godišnjice smrti sufijskog učenjaka i pjesnika Dželaludina Mevlane Rumija, dizajnirali su i kreirali robota koji izvodi derviški "nebeski ples" svojstven mevlevijskom derviškom redu, javlja Anadolu Agency (AA).

Turkcan je zajedno sa tri prijatelja, kako kaže, za tri dana uspio realizovati projekat izrade robota plesača.

Robot je ukrašen detaljima koji asociraju na odjeću koju nose i mevlevije, pripadnici mevlevijskog derviškog reda, i izvodi ples u trajanju od pet minuta. 

"Ovog robota smo napravili povodom obilježavanja godišnjice smrti Mevlane. Primjenili smo tehnike izrade robota koje smo naučili na časovima", pojasnio je Turkcan i istakao kako nisu imali nikakav budžet za izradu robota već su funkcionalne dijelove s otpada iskoristili u njegovoj izradi.

Turkcan je dodao da robot ima šest motora i da razmišlja o pravljenju robota istog tipa samo većih dimenzija.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.