6.1.2016. 14:58
0
Konačno: Od danas možete naručiti Oculus Rift
Već nekoliko godina tržište iščekuje izlazak Oculus Rifta, dosad najpopularnijeg uređaja virtualne stvarnosti. Sada je objavljeno da Oculus, kompanija koju je kupio Facebook, 6. januara otvara prednarudžbe.

Još nije službeno poznato koliko će ovaj atraktivni uređaj koštati, ali sigurno je da ćete uz sam uređaj morati koristiti i računar snažnih performansi. 

Prema ranijim procjenama očekivala se cijena od oko 1500 dolara, a u tu cijenu uključen je i računar. Za sam uređaj šuška se da će koštati oko 500 dolara, ali Oculus je odlučio držati detalje o cijeni u tajnosti. Oculus Rift se koristi zajedno s kontrolerom Microsoftove igraće konzole Xbox One. 

Proizvođači uređaja virtualne stvarnosti upozoravaju da djeci ne preporučju korištenje uređaja, a Oculus i Samsung preporučuju odraslima da uzimaju 10-minutne pauze nakon svakih pola sata korištenja. Također, u slučaju da se neko osjeti dezorijentisano nakon iskustva, nije preporučljivo da sjeda za volan pa čak niti da vozi bicikl. 

Zbog izuzetne uvjerljivosti koju ovi uređaju pružaju, stručnjaci ističu da boravak u virtualnoj stvarnosti može uticati na ponašanja korisnika. 

- Kada smo počeli s ovim projektom htjeli smo promijeniti iskustvo video igara. Gaming je ostao zarobljen u 2D prikazu, vaš mozak je stalno svjestan da ste u svojoj dnevnoj sobi i da se igrate na ekranu. Niste uplašeni jer situaciju vidite na ekranu. Virtualna stvarnost nam omogućuje da bilo što isporučimo bilo gdje. Po prvi puta ćemo zaista biti unutar same igre, to će sve promijeniti - izjavio je direktor Oculusa Brendan Iribe.

(Nedim Pobrić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.