13.6.2021. 18:40
0
Kako je nastalo popularno "Power" dugme?
Poznati kružić sa crticom svakodnevno viđamo mnogo puta. Toliko, da su se neki bar jednom sigurno zapitali kako je "Power" simbol nastao?

Prema međunarodnom standardu IEC 60417-5009, linija u otvorenom krugu predstavlja "standby" simbol. On ukazuje na to da se neki uređaj nalazi pod malim naponom, odnosno da nije potpuno isključen iz struje već se nalazi u tzv. "sleep" modu, prenosi b92.

Sam simbol, nepotpuni krug sa crticom, potiče od binarnog načina obilježavanja, gdje "1" odnosno "|" označava da je uređaj uključen, dok "o" odnosno "kužić" označava da je uređaj isključen.



(Admir Oručević)

Dugme
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.