11.3.2022. 16:28
0
Apple predstavio Mac Studio računar i osvježio iPad Air
Kompanija Apple je tokom svog Peek Performance događaja predstavila potpuno novi i moćan Mac Studio, a u pitanju je profesionalni desktop računar, koji pokreće M1 Ultra čip.

Zahvaljujući najmoćnijem kompanijinom čipu do sada, Apple tvrdi da je Mac Studio do 60 procenata brži nego Mac Pro (koji ima 28-jezgarni Intel procesor) u obavljanju CPU zadataka.

Pored moćnih performansi, Mac Studio krase i četiri Thunderbolt 4 konektora, dva USB-A porta, HDMI i 10Gbps Ethernet. Tu je i slot za SD kartice, kao i dva dodatna USB-C konektora s prednje strane računara.

Sve navedeno stiže po veoma visokoj cijeni, pa je početna cijena računara 2.000 dolara, a sa svim nadogradnjama, periferijama i pratećim displejom cijena ide do 7.999 dolara.

Prateći displej je još jedan od proizvoda koje je Apple sinoć predstavio, a u pitanju je novi Studio Display. To je 27-inčni monitor, koji ima 5K Retina panel, sa podrškom za osvjetljenje do 600 nita i P3 spektar boja.

Monitor u sebi ima ugrađen A13 procesor, sistem zvuka sa šest zvučnika i prednju kameru od 12MP uz Center Stage.

Studio Display ima početnu cijenu od 1.599 dolara, a postolje sa podešavanjem visine se doplaćuje još 400 dolara.

Mac Studio i Studio Display će na tržište početi da se isporučuju od 18. marta.

Apple je najavio i manju nadogradnju za iPad Air. Najveća izmjena je dodatak novog senzora za prednju kameru, koji podržava kompanijinu Center Stage funkciju. Pomenuta funkcija obezbjeđuje da je korisnik u centru frejma tokom FaceTime poziva.

Ovogodišnji iPad Air pokreće Apple M1 čip, a kompanija tvrdi da bi ovo trebalo tablet da načini dvostruko bržim od Windows laptopova sa sličnom cijenom.

Pored toga, Apple će iPad Air ponuditi sa opcionom 5G konekcijom. Cijena osvježenog iPad Air modela iznosi 599 dolara, a biće dostupan od 18. Marta, prenosi B92.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.