Francuski krompir: Spremite jednostavno i ukusno jelo
Ukusni krompir iz rerne može biti još ukusniji ako mu dodate kobasicu i jaja...
Potrebno:
600 gr kromipra
4 jaja
2 dl mlijeka
100 ml pavlake
300 gr kobasice
40 gr brašna
Priprema:
Ogulite krompir i stavite ga da se kuha. Ako su u pitanju krupniji krompiri, slobodno ih presijecite na pola da bi se brže skuhali. Obarite jaja, oljuštite ih i isijecite ih na kolutove. Ogulite kobasicu i isijecite je na kolutove. Uštedjećete malo vremena ako to budete radili dok čekate da se jaja i krompiri skuhaju. Kada je krompir skuhan, isijecite i njega na kolutove, debljine oko pola centimetra.
U odgovarajućoj posudi zagrijte ulje, sklonite sa vatre, dodajte alevu papriku i promiješajte.
Slažite: red krompira, red jaja pa red kobasica. Posolite i pospite brašnom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke, ali vodite računa o tome da posljednji red mora biti krompir. U posebnoj činijici razmutite pavlaku, posolite je, dodajte mlijeko pa sve to dobro izmiješajte.
Prelijte jelo ovako pripremljenom smjesom, vratite ga na vatru i sačekajte da proključa.
(CDM/Alen Avdić)