8.11.2015. 20:41
0
Korištenje biljnoga ulja, poput suncokretovog, povezano s rakom
Kuhanje s biljnim uljima, poput suncokretovog, oslobađa toksične hemikalije koje su povezane s rakom i čak degeneracijom mozga, objavila je britanska štampa.

Svinjska mast, maslac, kokosovo i maslinovo ulje bolji su izbor, smatraju britanski naučnici.

Prilikom zagrijavanja biljnog ulja, kao što je kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino, oslobađaju se hemikalije pod nazivom aldehidi koji su povezani s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Martin Grootveld, profesor bioanalitičke hemije i hemijske patologije s britanskog Univerziteta DeMontfort rekao je da pržena hrana poput ribica i krompirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze po smjernicama WHO-a, prenosi Daily Telegraph.

Korištenjem maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje. Biljna ulja povezana su sa srčanim bolestima, rakom, upalama, visokim pritiskom i mentalnim bolestima. Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega 3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav, objasnio je profesor John Stein, profesor emeritus neuronauka Univerziteta Oxford.

On smatra da je manjak omega 3 kiselina važan faktor u nastanku niza mentalnih problema i drugih problema kao što je disleksija. Tom problemu zdravstvene organizacije i prehrambena industrija ne pridaju dovoljno pažnje, upozorili su stručnjaci.

(Nedim Pobrić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.